Home - Tv

Refresh Amsterdam Symposium: Panel 2 - Een culturele sector zonder labels

Op vrijdag 12 februari vond het Refresh Symposium plaats in Felix Meritis in Amsterdam. In dit symposium brachten we makers en culturele instellingen samen om het kunstklimaat van de stad kritisch onder de loep te nemen. De uitwisseling tussen deze verschillende spelers stond hierin voor ons centraal.

Deze bijna 5-uur durende programma zullen wij de komende tijd opsplitsen in meerdere delen. Met deze keer aflevering 2:

In deze aflevering wordt er gereflecteerd op het gebruik van termen als 'urban arts' door o.a. fondsen en instellingen. Deze en andere labels stoppen de hedendaagse, stedelijke maker in een bepaald hokje, en bakenen daarmee af onder welke vorm van ‘kunst’ zij vallen. Ook het nachtleven, dat juist zo belangrijk is voor het floreren van de culturele sector, blijft structureel buiten het domein van ‘kunst’ vallen. Hoe kunnen we dit soort termen en categoriseringen kritisch benaderen? Welke implicaties liggen er ten grondslag aan soortgelijke labels? Waar lopen makers tegenaan, en wat werkt juist wel goed in de sector?

Dit allemaal samen met Bas Kosters (artiest & designer), Clayde Menso (Algemeen Directeur Amerpodia), Sioejeng Tsao (illustrator & activist)  en Christian Guerematchi (artivist).

Dit symposium is in samenwerking met Pictoright.

Benieuwd naar de kunstenaars van Refresh Amsterdam? Bekijk de afspeellijst van Refresh, abonneer op ons YouTube kanaal en blijf op de hoogte van de video's!