Home - Tv

Refresh Symposium - curated by Simon(e) van Saarloos

On Thursday the 10th of June Simon(e) van Saarloos en Kübra Uzun will present 'The Architecture of Sex'

(English subtitles on this broadcast will be available from next Monday June 14th)

'The Architecture of Sex' symposium explores some of the many questions and ambiguities in the work Cruising Gezi Park (2021) by Kübra Uzun and Simon(e) van Saarloos. Topics range from ableist architecture and surveillance technologies, to sexual communication and disobedience in the city.

In the audio installation Uzun and Van Saarloos take a walk through Gezi Park, Istanbul. Since the protests in 2013, the park is continuously surrounded by police and few dark spots are left, because trees and shrubs are cut. You can listen to Kübra’s memories, visiting the park as a teenage boy for sex, in the exhibition Refresh Amsterdam and online. In the audio installation, Kübra’s voice interweaves with the sounds of Amsterdam’s Oosterpark, of trees and shrubs being trimmed and cut, which is also lit up by an increasing amount of street lights. Similarly to Istanbul, these “cleaning” measures are portrayed as protection for gay cruisers and white women. The audio installation’s fake grass marks the violence of gentrification, as well as celebrating the queer and drag appreciation of artificial aesthetics. The red light in the installation both refers to the color of nationalism in Turkey and the increasingly gentrified Red-Light district in Amsterdam.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
The symposium will be broadcasted on June 10th at 20:00 and will remain freely accessible online. The symposium will be in English and will be subtitled in English. If you have any questions or concerns regarding accessibility, please send an email to publieksprogramma@amsterdammuseum.nl

With Kübra Uzun, Jeanette Chedda, Tracian Meikle, Benjamin Asante, René Boer, Kevin Gotkin, and Sophie Lewis.
Made possible by the support of the Amsterdam Fund for the Arts (AFK) and DutchCulture.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ NEDERLANDS▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

(Engelse ondertiteling bij deze uitzending is vanaf aanstaande maandag 14 juni beschikbaar)

Het symposium ‘The Architecture of Sex’ verkent enkele van de vele vragen en ambiguïteiten in het werk Cruising Gezi Park (2021) van Kübra Uzun en Simon(e) van Saarloos. De onderwerpen variëren van validisme in de structuur van de stad en surveillance, tot seksuele communicatie en ongehoorzaamheid in de stad.

In de audio-installatie maken Uzun en Van Saarloos een wandeling door Gezipark, Istanboel. Sinds de protesten in 2013 wordt het park voortdurend omringd door politie en zijn er weinig donkere plekken meer omdat bomen en struiken worden gekapt. De herinneringen van Kübra, die als tiener het park bezocht voor seks, zijn te beluisteren in de tentoonstelling Refresh Amsterdam en online. In de audio-installatie verweeft Kübra's stem zich met de geluiden van het Amsterdamse Oosterpark, van bomen en struiken die worden gesnoeid, en dat ook in toenemende mate wordt verlicht. Deze ‘schoonmaakmaatregelen’ worden net als in Istanboel gepresenteerd als bescherming voor cruisers en witte vrouwen. Het kunstgras in de installatie duidt op het geweld van gentrificatie, maar viert ook de queer en drag waardering van een kunstmatige esthetiek. Het rode licht in de installatie verwijst zowel naar de kleur van het nationalisme in Turkije als naar de steeds meer gegentrificeerde Wallen in Amsterdam.

Met Kübra Uzun, Jeanette Chedda, Tracian Meikle, Benjamin Asante, René Boer, Kevin Gotkin en Sophie Lewis.
Het symposium wordt uitgezonden op 10 juni om 20:00 en zal online beschikbaar blijven. Voertaal van ‘The Architecture of Sex’ is Engels en er zal Engelse ondertiteling beschikbaar zijn.

Heb je vragen of zorgen over de toegankelijkheid van de uitzending, mail dan naar: publieksprogramma@amsterdammuseum.nl
Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en DutchCulture.