S SB 4522 000

Registratie Effectenbeurs uitgelicht

AM Journal

S SB 4522 000

De Eerste Wereldoorlog in Amsterdam?

Dat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal blijft, wil niet zeggen dat de oorlog aan ons land voorbij gaat. Dat zien we in het schilderij van Herman Lugt Registratie Belgische vluchtelingen in Effectenbeurs Amsterdam, 1914 afgebeeld. Wat laat dit schilderij dan zien? In de eerste editie van AMJournal is gekozen om dit schilderij aan de hand van drie vakgebieden uit te lichten.

Screenshot 2023 10 18 at 11 22 39

Drie stemmen over een schilderij


Kunst draagt voor iedereen een andere betekenis. Daarom vroeg AMJournal een socioloog, een historicus en een kunsthistoricus dit schilderij te interpreteren, om te zien wat het ons leert.

Anita Böcker copy

"We kunnen leren van onze ervaring met de Belgische vluchtelingen van een eeuw geleden om de ontvangst van andere groepen vluchtelingen voor nu en in de toekomst te verbeteren."

Dr. Anita Böcker van sociologie legt uit: “Amsterdam en andere steden in Nederland en West-Europa hebben door de eeuwen heen, keer op keer, vluchteling opgevangen. In de toekomst zal dit niet anders zijn.”

Lees hier meer van Anita
Jan Lucassen copy

"Sympathie en compassie kunnen in een schilderij worden vastgelegd, maar in werkelijkheid zijn deze sentimenten van korte duur."

“Er is meer nodig om een uitdaging van deze omvang aan te gaan. Na de aanvankelijke steun bleven maar 2,500 Belgische vluchtelingen tot het einde van de oorlog in Amsterdam,” vertelt historicus dr Jan Lucassen.

Judith van Gent copy

Waarom legde de schilder dit moment vast?


Familiebanden en internationale betrekkingen hebben mogelijk geleidt tot de opdracht van dit schilderij. Dr Judith van gent legt uit hoe dit schilderij mogelijk tot stand is gekomen.

Screenshot 2023 10 18 at 11 57 50

Call for Papers


AMJournal roept alle onderzoekers op hun abstract voor de tweede editie van de online, peer reviewed Amsterdam Museum Journal, gewijdt aan de impact van gentrificatie in de stedelijke omgeving (gepubliceerd onder diamond open access in 2024)

Screenshot 2023 10 18 at 11 57 50

AMJournalHet AMJournal is een wetenschappelijk tijdschrift dat twee keer per jaar verschijnt op de website van het Amsterdam Museum. Het richt zich met iederen uitgave op een thema en onderzoekt dat via verschillende invalshoeken en disciplines. De eerste editie onderzoekt de effecten van oorlog en conflict op de stedelijke omgeving. Deze stories laten delen van het polyfonisch object zien. Daarbij is gekozen voor een kunstwerk wat vervolgens vanuit drie verschillende vakgebieden wordt benaderd.