Wereldgrachten

Groep 7-8

Architectuurcentrum Amsterdam, Monumenten en Archeologie, het Stadsarchief en het Amsterdam Museum (Sprekend Amsterdam) bieden een onderwijsprogramma aan over de geschiedenis van de grachtengordel. Het pakket bestaat uit een voorbereidende les op school, een actieve les op een rondvaartboot en een verwerkingsles.

Doelgroep: groep 7-8, alleen voor Amsterdamse basisscholen
Duur: voorbereidende (gast)les in de klas, boottocht 2 uur, verwerkingsles
Te boeken: dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00-17.00 uur
Start- en eindlocatie: het programma begint in het informatiecentrum van Bureau Werelderfgoed in de Bazel, Vijzelstraat 32
Kosten: € 150,- (excl. btw) per programma. De prijs is inclusief museumdocent, gratis gastles en materialen. NB wij regelen de cultuurboot, deze telt echter wel mee als rit (zoals een rit met de cultuurbus).
Aantal leerlingen: minimaal 20, maximaal 34 leerlingen
Kerndoelen: 1, 2, 48, 51, 52, 53, 54, 55, 56 

Let op! Wereldgrachten wordt vernieuwd en kan pas weer vanaf september 2021 uitgevoerd worden. Uiteraard kan je wel alvast een reservering maken.

De leerlingen maken kennis met de grachten van vroeger en nu. Zo is er aandacht voor de aanleg van de grachten in de zeventiende eeuw. Aan de 'woongrachten' worden luxe woonhuizen voor rijke Amsterdammers gebouwd en aan de 'werkgrachten' worden exotische handelsproducten opgeslagen in pakhuizen. Bijzonder aan de grachtengordel is ook het groen: de bomen langs de grachten en de tuinen die verscholen zitten achter de huizen. Ook wordt aandacht besteed aan de organisatie UNESCO en het begrip Werelderfgoed.

Downloads


Gratis: gastles in de klas

Het AT5-programma Basta was aanwezig bij de officiële lancering van Wereldgrachten. Tijdens deze lancering mochten Rabin en Juliusz (van de Burghtschool) als startschot de erfgoedkennis van Carolien Gehrels en Boudewijn Oranje testen. Bekijk het item hieronder terug.

Wereldgrachten wordt mede mogelijk gemaakt door de Cultuurboot Amsterdam, een project van Mocca, in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.cultuurbusamsterdam.nl.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief