Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

Nieuwsoverzicht

Tentoonstelling met werk van kinderen

Tentoonstelling

Verschenen op:

di 14 november 2023, 13:00 uur

Webpagina nieuwsitem

De tentoonstelling

Van 9 december 2023 tot en met 28 april 2024 zijn in het Amsterdam Museum aan de Amstel kunstwerken van kinderen te zien. Ze worden gepresenteerd in het kader van het project ELJA Kindermuseumlab, waarbij kinderen niet alleen de kans krijgen om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst, maar er ook actief onderdeel van zijn als kunstenaars. Verder is er tijdens de kerstvakantie een programma voor families, waarbij kinderen uit heel Nederland kunnen deelnemen aan workshops om ook zelf kunstwerken te maken.

Carmen portret

Carmen Schabracq, datum onbekend, fotograaf Carmen Schabracq.

Co-creatie met kunstenaars

De kunstwerken die in het Amsterdam Museum aan de Amstel tentoon worden gesteld, zijn gemaakt tijdens de labsessies die tijdens de zomer- en herfstvakantie plaatsvonden in alle zeven stadsdelen van Amsterdam en in stadsgebied Weesp. Tijdens deze sessies, bedoeld voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, gingen zij onder begeleiding van educatie- en museumexperts aan de slag met de vraag waar kinderen behoefte aan hebben wanneer zij een museum bezoeken. Ook maakten de jonge deelnemers samen met acht professionele kunstenaars acht gezamenlijke kunstwerken. De deelnemende kunstenaars zijn Yasser Ballemans, Anouschka Boswijk, Marlou Fernanda, Malou Sumah, Noémi Beyer, Tessa Hendriks, Janne Igbuwe en Carmen Schabracq.

Verschillende kunstvormen

In de tentoonstelling is ruimte voor verschillende uitingsvormen, waaronder beeldende kunst, performance, muziek, en design. De deelnemende kinderen zijn nauw betrokken geweest bij het maakproces van de werken in de tentoonstelling in het Amsterdam Museum aan de Amstel. Op donderdag 14 december wordt de tentoonstelling officieel geopend, waarbij alle deelnemende kinderen in het zonnetje worden gezet. Ze worden toegesproken door de directeur van het Amsterdam Museum en mogen de tentoonstelling zelf openen.

Workshops

Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.

Workshops in de kerstvakantie

In de kerstvakantie organiseren de deelnemende kunstenaars elke dag workshops voor kinderen in het Amsterdam Museum. Zo worden de activiteiten van het ELJA Kindermuseum toegankelijk voor kinderen uit het hele land. De workshops zijn geïnspireerd op de werken die in de tentoonstelling te zien zijn en vinden plaats van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024. 

Aanmelden voor workshop
6d9f643a 5256 4595 a303 0c118e5746db

Amsterdam Museumkap, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.

Kijkroute

Al eerder, van 4 tot en met 19 november 2023, zijn de acht gemaakte kunstwerken te zien op de locaties waar ook de maaksessies plaatsvonden: de OBA-vestigingen Reigersbos, Staatslieden, Van der Pekstraat en Weesp, Jeugdland, Midwest, het Van Eesteren Museum en CC Amstel. Langs deze partnerlocaties is een kijkroute uitgestippeld, waar kinderen en andere geïnteresseerden de kunstwerken als eerste kunnen bekijken. Dit presentatiemoment biedt de mogelijkheid om de kinderen kennis te laten maken met de andere locaties en deelnemers, en is tevens de eerste kans om hun kunstwerk te laten zien aan vrienden, familie en andere mensen uit hun sociale kring.

Meerjarig project

De tentoonstelling is onderdeel van een meerjarig project, dat van 2023 tot 2025 duurt. De maaksessies hebben ieder jaar een ander thema; in 2023 staat het thema vrijheid centraal, in het verlengde van het herdenkingsjaar rondom het slavernijverleden. Onderdeel van dit meerjarige project is ook de installatie van een kinderbestuur, die de komende drie jaar meedenken over het Amsterdam Museum als het kindermuseum van de toekomst. Zij komen één keer per kwartaal samen om te reageren op de plannen van het museum. 

Belang van kunst voor kinderen

Het Amsterdam Museum is trots op de deelname en betrokkenheid van de kinderen bij dit eerste jaar van het ELJA Kindermuseumlab, aldus Gonca Yalçıner, manager Educatie & Participatie van het museum. ‘De kinderen hebben met een artistieke blik samen met de kunstenaars het thema van dit jaar ieder op een originele manier benaderd. Ook in het maakproces hebben we opnieuw bevestigd gezien hoe belangrijk het is dat we kinderen om hun mening vragen over de stad en thema’s die spelen. Door hen gelijkwaardig te benaderen, gunnen ze ons een inkijkje in hoe zij reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.’

ELJA Foundation

Bovengenoemde activiteiten worden gefinancierd door de ELJA Foundation, een filantropisch fonds dat innovatie ondersteunt op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst, waardoor kinderen en jongeren met verschillende leefwerelden beter worden voorbereid op hun toekomst en onderling meer verbonden raken. Het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten begeleidt en onderzoekt het ELJA Kindermuseumlab.

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

 • Zien & Doen
 • Verhalen & Collectie
 • Tickets & Bezoek
 • Tentoonstellingen
 • Rondleidingen
 • Families
 • Onderwijs
 • Nieuws
 • Nieuwsbrief
 • Publicaties
 • AMJournal
 • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
 • © Amsterdam Museum 2024