Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    5 mei 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    Haal je vrijheidssoep op bij Huis Willet-Holthuysen

    Vier een vrij Nederland

    Huis Willet-Holthuysen

    5 mei 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    Kom langs!

    Op Bevrijdingsdag (5 mei) nodigen we iedereen uit om langs te komen bij Huis Willet-Holthuysen om een blik vrijheidssoep op te halen. Met deze actie herdenken wij het verzet in het historische grachtenpand en vieren wij een vrij Nederland!

    Elk jaar wordt er een andere chef gevraagd het recept voor de vrijheidssoep te ontwikkelen. Dit jaar is dat Chef Nick Toet. Voor het recept liet hij zich inspireren door zijn oma’s tomatensoep, aangevuld met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui.

    De soep is tussen 11.00 en 16.00 uur af te halen bij de ontvangstbalie van Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605 in Amsterdam.

    Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht,  1825 – 1896

    Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht, 1825 – 1896

    Huis Willet-Holthuysen in oorlogstijd

    Huis Willet-Holthuysen, een grachtenpand in Amsterdam, werd oorspronkelijk aan de stad geschonken door de laatste eigenaar, Louisa Willet-Holthuysen, in 1895. Het huis heeft een rijke geschiedenis met verschillende families en instituten.

    Op 15 mei, 1940, marcheren Duitse soldaten over de Berlagebrug Amsterdam in. Daarmee maken ze de bezetting van de stad een feit. Tijdens de oorlog werd het huis bewoond door de familie Boer. Vader Dirk Arie Boer werkte er als conciërge en woonde samen met zijn vrouw en kinderen in de kelder van Huis Willet-Holthuysen. 

    In Amsterdam ontstonden verschillende verzetsbewegingen, zo ook in Huis Willet-Holthuysen. In 1943 huurde het sociografisch instituut ISONEVO kantoren in het pand. Een deel van de medewerkers was betrokken bij het verzet. Het verzet hielp slachtoffers van het nieuwe regime aan valse paspoorten, voedselbonnen en onderduikadressen.

    De Balzaal in Huis Willet-Holthuysen

    De Balzaal in Huis Willet-Holthuysen

    Meer weten over de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen?

    Kom dan op 4 mei (11.00 - 12.00 of 13.00 - 14.00 uur) naar de Lezing over het verzetsverleden van Huis Willet-Holthuysen. Meer informatie en aanmelden.

    Of kom op 26 mei (15.00 - 16.00 uur) naar de rondleiding in het kader van de Canondagen. Tijdens de rondleiding zal junior conservator Bram inzicht geven in de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, de constructie hiervan en het lopende onderzoek naar de nog verborgen verhalen van het huis. Wat schuilt er achter alle pracht en praal? 
    Meer informatie en aanmelden.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024