Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  26 mei 2024

  Huis Willet-Holthuysen

  Canondagen: Grachtengordel in perspectief

  Verborgen verhalen in Huis Willet-Holthuysen

  Meld je aan voor de rondleiding
  Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht, 1825 – 1896

  26 mei 2024

  Huis Willet-Holthuysen

  Ontdek de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen

  In het kader van de Canondagen leidt Junior Conservator Bram Groenteman je op 26 mei van 15.00 tot 16.00 uur rond door Huis Willet-Holthuysen. Een historisch herenhuis gelegen aan de Amsterdamse grachtengordel en deel van de Unesco Werelderfgoedlijst. Wat zijn de verborgen verhalen van dit huis vol pracht en praal?

  Tijdens de rondleiding zal Bram inzicht geven in de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, de constructie hiervan en het lopende onderzoek naar de nog verborgen verhalen van het huis. Wil je graag meer te weten komen over Huis Willet-Holthuysen en haar bewoners? Meld je dan aan! De rondleiding is gratis bij een geldig entreebewijs.

  Meld je aan voor de rondleiding
  Abraham Willet en Louisa Holthuysen

  Abraham Willet en Louisa Holthuysen

  Huis Willet-Holthuysen & de Canon van Nederland

  Het huis is vernoemd naar Abraham Willet en Louisa Holthuysen, het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde. Zij verzamelden veel kunst en objecten en lieten het interieur vormgeven naar hun eigen smaak. De stijlkamers roepen een nostalgisch gevoel op naar een ver verleden. Maar wat weten we over dit verleden?

  In de Canon van Nederland staat Huis Willet-Holthuysen onder het venster van de grachtengordel als het voorbeeld van de expansie van Amsterdam. In de rondleiding zal er aandacht worden besteed aan deze pracht en praal, maar wel met een kanttekening. De huidige staat van het huis is het resultaat van eeuwen aan geschied(her)schrijving en heeft op sommige vlakken nog weinig te maken met de werkelijkheid. Bovendien heeft Huis Willet-Holthuysen directe banden met het koloniale verleden, een aspect waar de Canon nog beperkt aandacht aan besteedt als het gaat om de grachtengordel.

  Meld je aan voor de rondleiding
  Studeerkamer Huis Willet-Holthuysen

  Studeerkamer Huis Willet-Holthuysen

  Onderzoek

  Wat je ziet, is dus niet altijd hoe het werkelijk was. Het Amsterdam Museum is zich hiervan bewust en is daarom bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, met als doel een completer beeld te krijgen.

  Tijdens de rondleiding zal Bram inzicht geven in de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, de constructie hiervan en het lopende onderzoek naar de nog verborgen verhalen van het huis. Wil je graag meer te weten komen over Huis Willet-Holthuysen en haar bewoners? Meld je dan aan!

  Praktische informatie
  Datum en tijd: 26 mei, 15.00 tot 16.00 uur
  Locatie: Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605
  Prijs: Gratis bij een geldig entreebewijs
  Voertaal: Nederlands

  Meld je aan voor de rondleiding
  Bram Groenteman

  Bram Groenteman

  Bram Groenteman – Junior curator Huis Willet-Holthuysen

  Bram Groenteman is Junior curator Willet-Holthuysen bij het Amsterdam Museum. Zijn focus ligt op het onderzoek naar Huis Willet-Holthuysen ten tijde van de tweede Wereldoorlog. Daarnaast is hij bezig met de afronding van de Master Curating Arts and Cultures. Verder werkt hij als freelance auteur en curator.

  Huis Willet-Holthuysen

  Huis Willet-Holthuysen

  De Blauwe Zaal in Huis Willet-Holthuysen

  De Blauwe Zaal in Huis Willet-Holthuysen

  De Balzaal in Huis Willet-Holthuysen

  De Balzaal in Huis Willet-Holthuysen

  01

  03

  Sleep & ontdek

  Over de Canondagen

  De Canon bestaat uit personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland vertellen. Deze onderwerpen worden als belangrijk beschouwd en zijn daarom vastgelegd om door te geven aan toekomstige generaties in Nederland. Het is belangrijk om op te merken dat de Canon veranderlijk is en niet de volledige geschiedenis van Nederland omvat.

  Dit jaar vinden de Canondagen plaats in het weekend van 25 en 26 mei. Tijdens deze dagen organiseren verschillende culturele instellingen door heel Nederland activiteiten waarbij een aantal onderwerpen uit de Canon centraal staan. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. Dit netwerk bestaat uit erfgoedinstellingen en musea die gezamenlijk streven naar het delen van de Nederlandse geschiedenis met een breed publiek.

  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024