Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    26 mei 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    Canondagen: Grachtengordel in perspectief

    Verborgen verhalen in Huis Willet-Holthuysen

    Meld je aan voor de rondleiding
    Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht,  1825 – 1896

    26 mei 2024

    Huis Willet-Holthuysen

    Ontdek de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen

    In het kader van de Canondagen leidt Junior Conservator Bram Groenteman je op 26 mei van 15.00 tot 16.00 uur rond door Huis Willet-Holthuysen. Een historisch herenhuis gelegen aan de Amsterdamse grachtengordel en deel van de Unesco Werelderfgoedlijst. Wat zijn de verborgen verhalen van dit huis vol pracht en praal?

    Tijdens de rondleiding zal Bram inzicht geven in de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, de constructie hiervan en het lopende onderzoek naar de nog verborgen verhalen van het huis. Wil je graag meer te weten komen over Huis Willet-Holthuysen en haar bewoners? Meld je dan aan! De rondleiding is gratis bij een geldig entreebewijs.

    Meld je aan voor de rondleiding
    Abraham Willet en Louisa Holthuysen

    Abraham Willet en Louisa Holthuysen

    Huis Willet-Holthuysen & de Canon van Nederland

    Het huis is vernoemd naar Abraham Willet en Louisa Holthuysen, het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde. Zij verzamelden veel kunst en objecten en lieten het interieur vormgeven naar hun eigen smaak. De stijlkamers roepen een nostalgisch gevoel op naar een ver verleden. Maar wat weten we over dit verleden?

    In de Canon van Nederland staat Huis Willet-Holthuysen onder het venster van de grachtengordel als het voorbeeld van de expansie van Amsterdam. In de rondleiding zal er aandacht worden besteed aan deze pracht en praal, maar wel met een kanttekening. De huidige staat van het huis is het resultaat van eeuwen aan geschied(her)schrijving en heeft op sommige vlakken nog weinig te maken met de werkelijkheid. Bovendien heeft Huis Willet-Holthuysen directe banden met het koloniale verleden, een aspect waar de Canon nog beperkt aandacht aan besteedt als het gaat om de grachtengordel.

    Meld je aan voor de rondleiding
    Studeerkamer Huis Willet-Holthuysen

    Studeerkamer Huis Willet-Holthuysen

    Onderzoek

    Wat je ziet, is dus niet altijd hoe het werkelijk was. Het Amsterdam Museum is zich hiervan bewust en is daarom bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, met als doel een completer beeld te krijgen.

    Tijdens de rondleiding zal Bram inzicht geven in de geschiedenis van Huis Willet-Holthuysen, de constructie hiervan en het lopende onderzoek naar de nog verborgen verhalen van het huis. Wil je graag meer te weten komen over Huis Willet-Holthuysen en haar bewoners? Meld je dan aan!

    Praktische informatie
    Datum en tijd: 26 mei, 15.00 tot 16.00 uur
    Locatie: Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605
    Prijs: Gratis bij een geldig entreebewijs
    Voertaal: Nederlands

    Meld je aan voor de rondleiding
    Bram Groenteman

    Bram Groenteman

    Bram Groenteman – Junior curator Huis Willet-Holthuysen

    Bram Groenteman is Junior curator Willet-Holthuysen bij het Amsterdam Museum. Zijn focus ligt op het onderzoek naar Huis Willet-Holthuysen ten tijde van de tweede Wereldoorlog. Daarnaast is hij bezig met de afronding van de Master Curating Arts and Cultures. Verder werkt hij als freelance auteur en curator.

    Huis Willet-Holthuysen

    Huis Willet-Holthuysen

    De Blauwe Zaal in Huis Willet-Holthuysen

    De Blauwe Zaal in Huis Willet-Holthuysen

    De Balzaal in Huis Willet-Holthuysen

    De Balzaal in Huis Willet-Holthuysen

    01

    03

    Sleep & ontdek

    Over de Canondagen

    De Canon bestaat uit personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland vertellen. Deze onderwerpen worden als belangrijk beschouwd en zijn daarom vastgelegd om door te geven aan toekomstige generaties in Nederland. Het is belangrijk om op te merken dat de Canon veranderlijk is en niet de volledige geschiedenis van Nederland omvat.

    Dit jaar vinden de Canondagen plaats in het weekend van 25 en 26 mei. Tijdens deze dagen organiseren verschillende culturele instellingen door heel Nederland activiteiten waarbij een aantal onderwerpen uit de Canon centraal staan. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. Dit netwerk bestaat uit erfgoedinstellingen en musea die gezamenlijk streven naar het delen van de Nederlandse geschiedenis met een breed publiek.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024