7182 006

Uitgelicht - Continue this thread

Emancipatie

Continue this thread

Mode

Tentoonstelling

Image 29

Continue this thread

Borduren, breien, en haken: technieken van vroeger? Dit ambachtelijk handwerk vindt de weg terug op de catwalk, in het straatbeeld en op sociale media. Het verbindt, geeft kracht en helpt bij het uiten van emoties.

Alle drie door Jaimy Gail

Karim Adduchi x Tess van Zalinge

In Continue This Thread verkennen Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge als gastcuratoren de kracht van handwerk. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en vullen deze aan met eigen creaties.

Karim door Jaimy Gail

Karim Adduchi

Karim Adduchi (1988) boekt de laatste jaren succes door de manier waarop hij ambachtelijke technieken vanuit zijn geboorteland Marokko vertaalt naar haute couture.

Image 23

Kunst in het kort- Karim Adduchi

Curator Mode en Populaire Cultuur Roberto Luis Martins vertelt in deze video over het werk ‘Social [Distancing] Fabric’ van ontwerper Karim Adduchi. Dit werk is een collaboratief borduurproject, gestart als reactie op de COVID-19 lockdown van maart 2020.

Bekijk hier de video
Image 18

Tess van Zalinge

Tess van Zalinge (1989) ontwerpt op de grens van couture en ready-to-wear met veel aandacht voor vakmanschap, sculpturale vormen en duurzaamheid. 

Image 1

Delfts blauw

Een hint van ‘Delfts Blauw’ met een clash van functionaliteit en sensualiteit. De collectie porceleyne fles (2017) lanceerde Tess van Zalinge in samenwerking met Delfts aardewerkfabriek ‘De Porceleyne Fles.’ Hier vertaalt Van Zalinge onder andere het iconische beeld van Johannes Vermeers Meisje met de parel naar een sensuele, gebreide jurk.

Image 3

In acht tinten blauw liet Tess van Zalinge de jurk breien bij het Textielmuseum in Tilburg. Deze jurk is een van haar meest populaire creaties. ⁠ ⁠⁠

Image 4

Geschapen land

Met de collectie geschapen land (2016) debuteerde Tess van Zalinge tijdens Amsterdam Fashion Week in dat jaar. Ze haalde inspiratie uit het Nederlandse landschap, waarin de laaghangende wolkenpartijen in dialoog gaan met eindeloze groene velden, met af en toe een elektriciteitsmast die dit silhouet doorbreekt. ⁠⁠⁠

Image 32

Deze tentoonstelling was te zien t/m 3 september 2023

S ka 8506 001 jpgmediaclass article depiction height efc959dbe1a9cb03410fab8f6a3c7b56e5e99ff4

Kracht en verbinding in handwerk

S KA 8506 001

Vaandel van Vereniging voor Vrouwenkiesrecht

"De strijd om algemeen kiesrecht was een absoluut speerpunt, ook in Nederland. De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht telde tal van plaatselijke afdelingen, zoals ook in Amsterdam. Het vaandel van deze vereniging dateert uit het eerste kwart van vorige eeuw."

Lees hier meer over het vaandel!
S ka 8506 001 jpgmediaclass article depiction height efc959dbe1a9cb03410fab8f6a3c7b56e5e99ff4

De gelijkheid tussen man en vrouw blijft anno 2023 nog een punt waar aan gewerkt moet worden