Bestel tickets
English
Imaginethefuture

Uitgelicht

Refresh Amsterdam #3

Imagine the Future

11 jul - 30 nov 2025
Amsterdam Museum aan de Amstel

    Refresh Amsterdam #3 Imagine the future

    Naar tentoonstellingspagina
    Gastconservator Nina Folkersma Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Gastcurator Nina Folkersma Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Gastcurator Nina Folkersma

    "Anno 2025 staat de samenleving voor grote vraagstukken als klimaatverandering, sociale ongelijkheid en machtsverschuivingen op wereldschaal. Dit vraagt om nieuwe vergezichten." – Nina Folkersma, gastcurator van Refresh Amsterdam #3.

    Volgens Nina zijn kunstenaars de voelsprieten van de samenleving en experts in het verbeelden van nieuwe visies. In haar rol als curator zoekt zij naar manieren waarop kunst ons helpt de toekomst niet als een vaststaand feit, maar als een dynamisch en veranderlijk scenario te zien, waarin wij allemaal een rol kunnen spelen.

    Het Amsterdam Museum gaf vijftien hedendaagse kunstenaars(collectieven) die een relatie hebben met de stad opdracht om nieuw werk te maken. Vanuit verschillende creatieve disciplines geven ze hun persoonlijke kijk op de toekomst. Ze moedigen bezoekers aan om de toekomst niet te zien als een vaststaand feit, maar als één van vele mogelijke scenario’s waar je zelf een rol in hebt.

    Refresh Amsterdam 3 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Refresh Amsterdam 3 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    De 15 Kunstenaars en hun werken

    In de tentoonstelling zijn werken te zien van beeldend kunstenaars, ontwerpers, filmmakers, fotografen, schrijvers, dansers en performers. 

    Sommige kunstenaars verkennen met hun werk een utopische wereld waarin gemeenschapszin en verbondenheid met de natuur centraal staan. Anderen vragen aandacht voor het verleden: je moet tenslotte eerst begrijpen waar je vandaan komt voordat je kunt weten waar je naartoe wilt. Er zijn makers die zich richten op de apocalyptische aspecten van de toekomst. En makers voor wie juist hoop en optimisme het belangrijkste zijn wanneer zij denken aan de toekomst. Op alfabetische volgorde:

    4Siblings Collective (opgericht in 2018)

    4Siblings is een queer-eco-feministisch kunst- en onderzoekscollectief. Speciaal voor Refresh Amsterdam #3 heeft 4Siblings onderzoek gedaan naar de mogelijke toekomstige erfzaden (zaaigoed van planten dat van generatie op generatie wordt doorgegeven) van Amsterdam. Ze spraken met bevriende kunstenaars, boeren en tuiniers en vroegen hen om korte verhalen over hun favoriete zaden te delen. Deze verhalen worden gepresenteerd aan de hand van een bonte verzameling van pronkbonen, soldatenbonen en maïszaden. De verhalen en beelden vormen samen een science-fiction verhaal over het toekomstige gebruik van de erfzaden van Amsterdam.

    4 Siblings Collective Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    4 Siblings Collective Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    4 Siblings Collective Future Seeds for Amsterdam 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Future Seeds for Amsterdam 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Frank Ammerlaan (1979, Nederland)

    Voor zijn nieuwe werken voor Refresh Amsterdam #3 liet Frank Ammerlaan zich inspireren door het boek Orbital van Samantha Harvey: een poëtisch en filosofisch verhaal over de planeet Aarde vanuit het oogpunt van zes astronauten in een rondcirkelend ruimtestation. Hij presenteert patchworkschilderijen die zijn gemaakt van aan elkaar genaaide stukken katoen en linnen. Sommige stukken zijn in de buitenlucht natgeregend of bevuild met stofdeeltjes en aarde. In andere stukken zitten meteorietdeeltjes verwerkt. De stoffen lijken vervaagd door het zonlicht, wat doet denken aan het verstrijken van de tijd. Zijn werk gaat over ‘het grotere plaatje’: het besef dat alles altijd verandert en in beweging is.

    Frank Ammerlaan Bleachers 2025 1

    Frank Ammerlaan Bleachers 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan Rooij

    Sebastián Díaz Morales (1975, Argentinië)

    Sinds 2018 filmt kunstenaar Sebastián Díaz Morales elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur de Amsterdamse straten. Kalme straatbeelden vermengen zich met het harde, schreeuwende geluid van het luchtalarm, dat in de Tweede Wereldoorlog waarschuwde voor bommen. Vandaag de dag woeden er nog steeds oorlogen in andere landen, maar als de sirene in Amsterdam afgaat, gaat het leven onveranderd door. Eind 2025 wordt het luchtalarm waarschijnlijk in zijn huidige vorm afgeschaft. Het werk van Díaz Morales is daarmee een laatste saluut aan een alarm dat niet langer alarm slaat. 

    Daarnaast toont Díaz Morales het werk One Eye Melting, een videoprojectie van een ronddraaiend oog. De pupil weerspiegelt rampen (oorlogen, natuurrampen, ongelukken) en momenten van vernieuwing (groeiende micro-organismen, de uitdijende kosmos, nieuwe technologieën). Het videowerk laat zien hoe vernietiging en wedergeboorte diep met elkaar verbonden zijn. Ineenstorting is niet alleen een einde, maar ook een kans om onze toekomst opnieuw te verbeelden.

    Sebastián Díaz Morales One Glass Eye Melting 2024 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij 2

    Sebastián Díaz Morales One Glass Eye Melting 2024 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Ivna Esajas

    De werken van Ivna Esajas houden het midden tussen tekeningen en schilderijen. Het zijn voorstellingen van mensen, aangebracht in elegante lijnen en bijna doorschijnende kleuren. De figuren vormen een eenheid, innig verstrengeld, waardoor je niet weet welke gezicht, arm of been bij welk lichaam hoort. Het individu is hier steeds een wij. Esajas’ werken ontstaan vanuit intuïtie en zijn geïnspireerd door poëzie, literatuur, mythen en het dagelijks leven. In haar werk legt ze verbanden tussen heden en verleden, tussen verhalen en rondzwervende herinneringen. In mei 2025 won Esajas de dertiende editie van de ABN AMRO Kunstprijs.

    Ivna Esajas in Refresh Amsterdam 3 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Ivna Esajas in Refresh Amsterdam 3 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Koen Hauser (1972, Nederland)

    Koen Hauser tovert met fotografische beelden. Hij wordt geïnspireerd door de rijk gedecoreerde gebouwen van de binnenstad van Amsterdam. In het bijzonder de gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School. Hauser zet fotografisch beeldmateriaal om in architecturale elementen en decoraties. Deze decoraties zijn op hun beurt weer gebaseerd op medische fotografie. Zo transformeert hij de oorspronkelijke associaties met pijn, ziekte, verlies en trauma tot een helende ervaring van schoonheid en troost.

    Koen Hauser Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Koen Hauser Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Koen Hauser Theatrum Mnemosynes 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij 1

    Koen Hauser Theatrum Mnemosynes 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Ischa Kempka (1995, Nederland)

    Ischa Kempka’s werk is geïnspireerd op een archief van beelden en teksten, vaak gerelateerd aan feminisme, mythologie en archeologie. Haar nieuwe werk He was right about nothing (2025) bestaat uit een poort van gestapelde keramische vazen vol symbolische tekens. De tekens zijn afgeleid van middeleeuwse symboliek of ze verwijzen naar meer recente geschiedenis, bijvoorbeeld naar de Amsterdamse feministe Wilhelmina Drucker en de Dolle Mina’s. Met het werk nodigt Kempka bezoekers uit om naar het verleden te kijken en van daaruit te werken aan veranderingen die we in de toekomst willen zien.

     

     

    Ischa Kempka Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Ischa Kempka Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Ischa Kempka He was right about nothing 2025 2 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Ischa Kempka He was right about nothing 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Minne Kersten (1993, Nederland)

    Het videowerk The Same Room, 2023 van Minne Kersten toont een verlaten, rommelige slaapkamer die steeds verder onder water komt te staan. De overspoelde kamer roept gedachtes op aan rampen en de vernietigende kracht van water. Maar ook aan een gevoel van stilte na de storm. Het werk nodigt uit om na te denken over het einde als een overgangsmoment in plaats van als iets definitiefs.

    Minne Kersten The Same Room still 6 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Minne Kersten The Same Room still 6 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Natascha Libbert (1973, Nederland)

    In de foto’s van Natascha Libbert is vaak de verwoestende kracht van de natuur en van de mens te zien. Haar foto’s tonen de uiteenlopende manieren van onze omgang met de aarde. In Refresh Amsterdam #3 presenteert Libbert onder andere een grootformaat foto van een brokstuk van een Boeing 747. Dit reusachtige vliegtuig werd ooit de Koningin van het luchtruim genoemd, maar is tegenwoordig verbannen naar het vliegtuigkerkhof en teruggebracht tot schrootmateriaal. Libbert richt zich op momenten van vernietiging, maar steeds met oog voor de mogelijkheid van herstel.

    Natascha Libbert Isla Bonita 2022 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Natascha Libbert Isla Bonita 2022 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Brigitte Louter (1996, Nederland)

    Brigitte Louter maakt installaties, beeldhouwwerk en tekeningen. Ze is geïnteresseerd in de voortdurende pogingen van de mens tot het structureren, meten en in kaart brengen van een wereld die vaak niet resoneert met een verlangen naar orde en eenvoud. In de tentoonstelling werkt ze vanuit een doorsnee archiefkast. Achter de kast bevindt zich een gedachtenmodel waarin tekeningen van moeilijk meetbare gebeurtenissen en ervaringen in de stad te zien zijn; een soort subjectieve kaarten van Amsterdam, die een heel eigen en open systeem vormen. Louter ziet de installatie als een eigenaardige dataset die ze aanbiedt om na te denken over de toekomst van het dagelijks gebruik, classificatie en archivering van data.

    Brigitte Louter Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Brigitte Louter Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Brigitte Louter Data Body in a Floodlight 2025 Foto Amsterdam Museum Francoise Bolechowski 2

    Brigitte Louter Data Body in a Floodlight 2025 Foto Amsterdam Museum Francoise Bolechowski

    Fiona Lutjenhuis (1991, Nederland)

    Fiona Lutjenhuis maakt twee nieuwe tekeningen voor het Refresh Amsterdam #3. Het tweeluik, uitgevoerd in warme pasteltinten, verbeeldt een fictieve, mystieke wereld waarin het aardse en het bovennatuurlijke door elkaar lopen. De tekeningen tonen een fantasielandschap gevuld met paddenstoelen, als verwijzing naar verval en sterfelijkheid, en eieren, als symbool voor geboorte en nieuw leven. Samen vormen de tekeningen een verhaal over de vernietiging van leven en opnieuw geboren worden na de dood. Lutjenhuis is genomineerd voor de prestigieuze Prix de Rome Beeldende Kunst 2025. Twee van de vier genomineerde kunstenaars nemen deel aan Refresh Amsterdam #3: Imagine the Future in het Amsterdam Museum.

    Fiona Lutjenhuis Buried Born and Buried 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij 1

    Fiona Lutjenhuis Buried Born and Buried 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Roshanak & Afagh Morrowatian (1989 & 1984, Iran)

    De in Iran geboren Roshanak Morrowatian werkt als danser, choreograaf en performer. Samen met haar zus Afagh Morrowatian, beeldend kunstenaar/fotograaf, maakt ze een video voor Refresh Amsterdam #3 getiteld Protagonist (2025). In de video beweegt een vrouw in de kamers en gangen van Huis Willet-Holthuysen. Het vrouwenlichaam lijkt een decoratief onderdeel te zijn van het statige grachtenhuis, maar verandert langzaam van accessoire naar hoofdpersoon, naar protagonist in haar eigen leven. Afagh en Roshanak Morrowatian onderzoeken wat het betekent om een lichaam in diaspora te zijn. De video toont het doorbreken van oude patronen en het opeisen van een eigen plek.

    Afagh Morrowatian Roshanak Morrowatian Protagonist 2025 3

    Afagh Morrowatian Roshanak Morrowatian Protagonist 2025

    Buhlebezwe Siwani (1987, Zuid-Afrika)

    Buhlebezwe Siwani is een ingewijd sangoma (spiritueel genezer) en een multidisciplinair kunstenaar wier werk zich richt op het zwarte vrouwelijke lichaam en Afrikaanse spiritualiteit. Siwani woont sinds vier jaar in Kaapstad en Amsterdam. Voor Refresh Amsterdam #3: Imagine the Future maakt Siwani samen met een groep kinderen (6-11 jaar), afkomstig uit alle stadsdelen van Amsterdam, vier grote tekeningen waarin het perspectief van kinderen centraal staat. Hoe zien deze kinderen de toekomst voor zich? Siwani is genomineerd voor de prestigieuze Prix de Rome Beeldende Kunst 2025. De shortlist voor de stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars werd begin mei bekend gemaakt door het Mondriaan Fonds.

    Buhlebezwe Siwani Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Buhlebezwe Siwani Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Buhlebezwe Siwani Ngomso 2025 1

    Buhlebezwe Siwani Ngomso 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Patricia Werneck Ribas (1972, Brazilië)

    Patricia Werneck Ribas (1972) onderzoekt hoe een identiteit tot stand komt en welke rol gender, culturele achtergrond, nationaliteit en geschiedenis hierin spelen. Haar nieuwe videowerk Schipper mag ik overvaren neemt bezoekers mee in de droomachtige tussenwereld van vier jonge vrouwen op de grens van kind-zijn en volwassenheid . Ze zijn jong en speels. Tegelijkertijd zitten ze vast in sociale patronen en bestaande machtsverhoudingen. Is het mogelijk los te komen van onderdrukkende patronen en ‘over te varen’ naar een andere, meer bevrijde toekomst?

    Patricia Werneck Ribas Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Patricia Werneck Ribas Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Patricia Werneck Ribas Schipper mag ik overvaren 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij 2

    Patricia Werneck Ribas Schipper mag ik overvaren 2025 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    Don Yaw Kwaning (1990, Netherlands) and Maurits de Bruijn (1984, Netherlands)

    A barrier, typically of wire, enclosing an area to prevent or control access or escape is the title of the new work by artist Don Yaw Kwaning and writer Maurits de Bruijn. Visitors will see an installation made of deformed steel cables that are intertwined into a kind of fence. They will hear spoken words about the political relations between Israel and Palestine, about connection and fragmentation, and about the role fences play in this.

    Don Yaw Kwaning Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker 1

    Don Yaw Kwaning Foto Amsterdam Museum Daphne Lucker

    Don Yaw Kwaning en Maurits de Bruijn in Refresh Amsterdam 3 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij 4

    Don Yaw Kwaning en Maurits de Bruijn in Refresh Amsterdam 3 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2025