History of Dam Square

Free outdoor exhibition

Outdoor Exhibition
National Monument

BC 02172 058

History of Dam Square

De Dam is het begin van Amsterdam, een dam in de rivier de Amstel. De nederzetting uit de 13de eeuw ontwikkelde zich tot een kleine metropool die wereldberoemd werd vanwege haar eigenzinnigheid en vrijheidsdrang, maar ook haar ongebreidelde zucht naar expansie over de hele wereld. De Dam veranderde voortdurend, maar bleef een plek van handel, bestuur, strijd, moord, herdenking, demonstraties en feest. Ontdek het hart van de stad aan de hand van werken uit de collecties van het Amsterdam Museum en Stadsarchief Amsterdam.

Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht Cornelis Anthonisz 1538 inv nr SA 3009 foto Amsterdam Museum

Vogelvlucht

Op deze geschilderde vogelvluchtkaart van Cornelis Anthonisz. uit 1538 is de Dam goed te zien. Rond 1250 bouwen de eerste Amsterdammers een dam in de rivier de Amstel. Op 27 oktober 1275 verleent Floris V, graaf van Holland tolvrijheid aan 'de mensen die bij de dam in de Amstel wonen'. Het is de eerste keer dat Amsterdam genoemd wordt en daarom viert de stad op die datum haar verjaardag; in 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar.

De Dam gezien naar het Noorden met het Stadhuis in aanbouw Johannes Lingelbach 1656 inv nr SA 3044 foto Amsterdam Museum René Gerritsen

Het grootste stadhuis van Europa

De Dam gezien naar het Noorden met het Stadhuis in aanbouw - Johannes Lingelbach - 1656

Uit dit schilderij van Johannes Lingelbach uit 1656 spreekt trots op het welvarende Amsterdam. Het nieuwe stadhuis, naar ontwerp van Jacob van Campen, is in aanbouw. De Dam is het podium waarop handelaren en de gegoede burgerij zaken doen. Oosters geklede mannen tonen de internationale contacten van Amsterdam. Maar ook de tragische realiteit is zichtbaar. Een aanplakbiljet aan het nieuwe stadhuis vermeldt ‘896 dooden’, een verwijzing naar de pestepidemie van 1655/56. Net als tijdens de COVID-19 pandemie werd het aantal overledenen dagelijks bijgehouden.

De aankomst van Koning Lodewijk Napoleon voor het Koninklijk Paleis Dam 14 op 20 april 1808 010097011719

Buitententoonstelling op de Dam

Adres
Dam 1, Amsterdam

Openingstijden
Altijd geopend

Bereikbaarheid
De Dam is uitstekend de bereiken met het openbaar vervoer, fiets en te voet. Betaald parkeren kan onder de Bijenkorf. Kijk op www.gvb.nl voor actuele tijden.