Mama Baranka

Mini-expo Nelson Carrilho

Van xx juni t/m xx sep
Studio Panorama, Amstel 51

Foto klein beeld in atelier

Mama Baranka, een antiracistisch beeld

Het beeld Mama Baranka, gemaakt door de op Curaçao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho, is het eerste antiracistische beeld in de openbare ruimte van de stad. Het is gemaakt naar aanleiding van de dood van de 15-jarige Antilliaanse Kerwin Lucas Duinmeijer op 20 augustus 1983, deze zomer 40 jaar geleden. Zijn dood, vaak gezien als de ‘eerste racistische moord in Amsterdam’, leidde tot veel protesten én samenwerking tussen organisaties van buitenlanders. Het Amsterdam Museum heeft een kleine versie van het beeld aangekocht. Met onder andere een video met ooggetuigen wordt de impact van de moord en de ontstaansgeschiedenis van Mama Baranka getoond.

6477 20130824 herdenking 2013

De moord op Kerwin leidde tot felle reacties. De Antilliaanse gemeenschap in Amsterdam en andere organisaties van buitenlanders verenigden zich in de strijd tegen racisme. Snel na de dood van Kerwin kwam vanuit de Fundashon Antiano Amsterdam het initiatief om een beeld te maken dat in de openbare ruimte aandacht zou vragen voor zijn dood én voor de strijd tegen racisme. Het beeld Mama Baranka, gemaakt door de op Curaçao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho, werd in augustus 1984 onthuld.

Mama Baranka is inmiddels een iconisch beeld geworden in het Amsterdamse Vondelpark. Jaarlijks wordt hier de moord op Kerwin herdacht, maar het beeld is ook middelpunt van andere herdenkingen. De afgelopen maanden heeft de kunstenaar gewerkt aan een kleinere versie van Mama Baranka die aangekocht is door het Amsterdam Museum. Het museum wil hiermee de impact van de moord op Kerwin tonen en de ontstaansgeschiedenis van het eerste antiracistische beeld in de openbare ruimte van de stad.

Nelson

Nelson Carrilho

De op Curaçao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho, die drie jaar eerder was afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag, was de aangewezen kunstenaar om het beeld te maken. Het proces rond het beeld liep niet soepel. De gemeentelijke afdeling Kunst had aarzelingen. De rechter had ondertussen geoordeeld dat racisme geen wezenlijk motief was geweest voor Nico’s daad. Uiteindelijk kreeg Nelson pas begin juni de definitieve opdracht voor het beeld dat in augustus onthuld moest worden.

Carrilho koos voor een bronzen beeld van een sterke zwarte vrouw, Mama Baranka, Moeder Rots. Het beeld verwijst naar de aarde op het eiland waar hij en Kerwin vandaan kwamen, naar Afrikaanse spiritualiteit en naar de kracht van vrouwen. Nelson’s moeder en Hillie Holband, een Surinaamse activiste uit de Bijlmer, stonden model voor het beeld.

Whats App Image 2023 05 23 at 10 43 11

Studio Panorama

Op het dak en in het hart van de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum vind je Studio Panorama. Op deze plek zijn steeds nieuwe presentaties te zien van kunstenaars, artiesten of collectieven. Op deze manier gaan ze de dialoog aan met de collectiepresentatie Panorama Amsterdam. Ze geven daarmee een nieuw, hedendaags perspectief op de objecten aan de wanden. Studio LA (Lorien Beijaert en Arna Mačkić) ontwierp een open ruimte met abstracte objecten en vormen, die makers kunnen gebruiken om hun werk te tonen en zich deze ruimte op hun eigen manier toe te eigenen. Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.