Buy tickets
Nederlands
Refresh Amsterdam 2 War Conflict web transparant

Coming soon

Refresh Amsterdam #2

War & Conflict

7 Oct - 25 Feb 2024
Amsterdam Museum at the Amstel

  7 Oct - 25 Feb 2024

  Amsterdam Museum at the Amstel

  Refresh Amsterdam #2

  War & Conflict

  Book tickets
  All exhibitions
  Refresh Amsterdam 2 War Conflict web transparant

  7 Oct - 25 Feb 2024

  Amsterdam Museum at the Amstel

  Refresh Amsterdam #2 War & Conflict

  Kunstmanifestatie over stadscultuur met werk van hedendaagse makers

  Hoe bepaalt geweld uit het verleden je leven in het heden? Wat geef je door aan volgende generaties? In Refresh Amsterdam #2 zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien, geselecteerd door middel van een open call. Met hun werk tonen zij hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse, interdisciplinaire manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur. Deze tweede editie is georganiseerd samen met meer dan twintig Amsterdamse culturele instellingen, met het collectief We Sell Reality als hoofdpartner. Op diverse locaties is nog meer werk te zien van de hier getoonde makers en er is een wekelijks publieksprogramma van talks en performances verspreid door de stad.

  Deelnemende makers

  De namen van de geselecteerde kunstenaars, soms in duo’s of als collectief, zijn Nasam Abboud & Yazan Maksoud & Roua Jafar, Kristina Benjocki, Marcel van den Berg, Luan Buleshkaj, Dina Danish, Ehsan Fardjadniya & Raul Balai, Tina Farifteh, Clinton Kabena, Ayşen Kaptanoğlu, Susanne Khalil Yusef, Gert Jan Kocken, Senka Milutinović, Vika Mitrichenko, Sithabile Mlotshwa, Pieter Paul Pothoven, Ratu R. Saraswati, Anika Schwarzlose & Elena Khurtova, Victor Sonna, Handan Tufan en We Sell Reality.

  Thema 'War & Conflict'

  Amsterdam is mede gevormd door oorlogen en de gevolgen daarvan. Zo is de stad al eeuwenlang een toevluchtsoord voor velen. Tegelijkertijd heeft Amsterdam zelf ook bijgedragen aan oorlog en onderdrukking op diverse plekken in de wereld. Dit samen resulteert in een grote diversiteit aan bewoners. Veel mensen dragen oorlog met zich mee, ook in Amsterdam.

  Te zien

  Tina Farifteh

  Alle werken in de tentoonstelling zijn nieuw of recent gemaakt. Zo ontleedt Tina Farifteh (Teheran, Iran, 1982) met haar audiovisuele installatie The Flood het idee van water als metafoor voor de mensen die elk jaar Europa proberen te bereiken via de Middellandse Zee en die met termen als ‘asieltsunami' of uitspraken als 'we worden overspoeld door migranten' worden geduid als bedreiging.

  Tina Farifteh, The Flood, Pauline Niks, 2021
  Tina Farifteh, The Flood, Pauline Niks, 2021
  Tina Farifteh, The Flood, Pauline Niks, 2021

  01

  03

  Swipe to discover

  Gert Jan Kocken

  Gert Jan Kocken (Ravenstein, Nederland, 1971) toont een grote versie van Depictions of Amsterdam, een archiefwerk samengesteld uit een reeks stadsplattegronden. Ze werden gebruikt in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals de 'stippenkaart' die de verspreiding van Joden over de stad weergeeft.Het digitale kunstwerk Momentary Lapse in Memory van Senka Milutinović is een interactieve omgeving gebaseerd op herinneringen van familie en vrienden van Milutinović rond de NAVO-bombardementen van 1999 op voormalig Joegoslavië.

  Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945, Gert Jan Kocken 2009-2023
  Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945, Gert Jan Kocken 2009-2023
  Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945, Gert Jan Kocken 2009-2023

  01

  03

  Swipe to discover

  Senka Milutinović

  Het digitale kunstwerk Momentary Lapse in Memory van Senka Milutinović is een interactieve omgeving gebaseerd op herinneringen van familie en vrienden van Milutinović rond de NAVO-bombardementen van 1999 op voormalig Joegoslavië.

  Momentary Lapse in Memory, Senka Milutinović, 2023

  Partners

  Hoofdpartner van deze tweede editie is We Sell Reality, een kunstcollectief van gedocumenteerde en ongedocumenteerde makers. Daarnaast werkt het Amsterdam Museum voor Refresh Amsterdam #2 nauw samen met toonaangevende instellingen voor kunst en cultuur verspreid door Amsterdam: AGA LAB, de Appel, CBK Zuidoost, Framer Framed, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Kriterion, Melkweg Expo, Openbare Bibliotheek Amsterdam, OSCAM, Pakhuis de Zwijger, Paradiso, P/////AKT, Podium Mozaïek, Rijksakademie van beeldende kunsten, ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Sexyland World, Stichting NDSM-werf, The Black Archives, Tolhuistuin en W139.

  Diverse locaties

  Gedurende de looptijd van Refresh Amsterdam #2 zijn op diverse locaties in de stad werken van de geselecteerde makers te zien, zoals het tweede deel van Clinton Kabena’s installatie Landed Rock (2022) op de NDSM-werf, het neonkunstwerk Bidnan3eesh – بدنا نعيش (WE WANT TO LIVE) (2022) van Susanne Khalil Yusef bij OBA Oosterdok en de installatie Overtoom 274 (2023) van Pieter Paul Pothoven bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

  • See & Do
  • Stories & Collection
  • Tickets & Visit
  • Exhibitions
  • Guided tours
  • Families
  • Education
  • News
  • Newsletter
  • Publications
  • AMJournal

  Regular supporters

  Gemeente amsterdam logo
  Vriendenloterij logo
  • © Amsterdam Museum 2023