Bestel tickets
English
Popje mandje3

Uitgelicht

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

Het Inheemse verhaal achter New York

16 mei - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    Goliath vliegt uit

    door Suzette van 't Hof

    Wwwopac ashx

    Onze reus Goliath is zijn carrière in het "Oude Doolhof" aan de Prinsengracht begonnen, ter hoogte van de Looiersgracht. Tussen 1625 en 1862 bevindt zich daar een pleziertuin vol beelden van Bijbelse en mythologische figuren, fonteinen, bedriegertjes en een labyrint. Dankzij een vernuftig mechaniek, een samenspel van losse oogbollen, haakjes, stangen, spijkers en stevige koorden, kan Goliath met zijn hoofd bewegen en met zijn ogen rollen. Terwijl een explicateur de bezoekers van de tuin de Bijbelse verhalen voorschotelt, trekt een verdekt opgestelde helper aan de touwtjes. De beelden komen, tot groot vermaak van de bezoekers, tot leven. Na verloop van tijd loopt de voorstelling niet meer zo gesmeerd. Volgens een bezoeker uit 1845 wendt Goliath zijn hoofd maar moeizaam 'met een ratelend geluid'.

    Het Oude Doolhof aan de Prinsengracht, situatie anno 1863, tekening, J.M.A. Rieke, ca. 1870-1872, collectie Stadsarchief Amsterdam

    Het Oude Doolhof aan de Prinsengracht, situatie anno 1863, tekening, J.M.A. Rieke, ca. 1870-1872, collectie Stadsarchief Amsterdam

    Goliath kan wel een boost gebruiken. Hij resideert voortaan in het Amsterdams Historisch Museum dat dan nog in de Waag gevestigd is. In 1975 wordt hij overgeplaatst naar het nieuwe museum in de Kalverstraat, waar hij toezichthouder wordt van het restaurant dat naar hem en David vernoemd is. Hij ontvangt er ontelbaar veel bezoekers én de groots mogelijke eerbied. Er is geen Amsterdammer, die niet als kind tegen hem opgekeken heeft. Totdat het museum en het restaurant de eenentwintigste eeuw in gaan en aan restyling toe zijn. In twee, drie stappen belandt hij op zijn nieuwe plek, de Schuttersgalerij, onze huidige Amsterdam Galerij.

    Amsterdam Galerij, Fotografie Richard de Bruijn, Amsterdam Museum, 2012

    Amsterdam Galerij, Fotografie Richard de Bruijn, Amsterdam Museum, 2012

    Goliath is nu niet alleen één en al ogen maar ook één en al oren! Hij ziet en hoort naast heel veel Amsterdammers ook miljoenen toeristen uit alle windstreken aan zich voorbij trekken. En dan breekt de dag aan dat hij ons gaat verlaten. Voor Royalty buigt onze reus zijn oude wijze hoofd. Hij maakt plaats voor een tentoonstelling over de Gouden Koets die onze hele Galerij in beslag zal nemen. Daarna wordt het museum gesloten voor een grootscheepse verbouwing. In 2027 openen we onze deuren weer. Goliath mag uitrusten en bijtanken en zijn indrukken verwerken in ons depot in Amsterdam-Noord, waar hij liefdevol verzorgd zal worden. Daarna zal ook hij weer in volle glorie herrijzen.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024