Inhoudelijk assistent Artistiek Directeur

Reageer voor 16 januari 2023

32 uur per week

Amsterdam Museum aan de Amstel Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

Vacature Inhoudelijk assistent Artistiek Directeur

Het Amsterdam Museum, opgericht in 1926, nodigt als innovatief stadsmuseum bewoners en bezoekers van Amsterdam uit om mede-eigenaar te worden van onze stad – een metropool in het klein. Dat doen we door de stad te vieren, maar ook door de mindere kanten bespreekbaar te maken en te onderzoeken wat beter kan.
Onze programmering

We presenteren tentoonstellingen over een breed spectrum aan stedelijke onderwerpen. Hierin delen we kennis, tonen we kunst en erfgoed, en vertellen we relevante verhalen – van vroeger, nu en de toekomst. Historische en hedendaagse verhalen die de stad maken tot wat ze is, in al zijn gedaantes. Dit doen we op onze museale locaties in de historische binnenstad – de Amsterdam Museum-vleugel aan de Amstel, Huis Willet-Holthuysen en het straks geheel gerenoveerde Burgerweeshuis Complex. En dit doen we samen met partners op locaties verspreid over de stad.

We beheren, onderzoeken en ontsluiten de ruim 100.000 objecten in onze collectie kunst en erfgoed. Het museum beheert deze collectie, die grotendeels in eigendom is van de stad Amsterdam en daarmee ook van haar bewoners, zodat die duurzaam beschikbaar blijft als bron voor nieuwe presentaties, onderzoek en inspiratie. Ook zetten we actief in op het uitbreiden van de collectie door middel van participatieve verzamel projecten, waarbij immaterieel erfgoed en digitaal verzamelde verhalen een groeiende rol spelen. Daarnaast staat opdrachtgeverschap aan hedendaagse makers centraal.

We vertellen met ons publieks- en educatieprogramma betekenisvolle verhalen en stimuleren anderen ook tot het vertellen van verhalen, met een groeiende aandacht voor kinderen en jongeren. Vanuit ons intrinsieke vertrouwen in co-creatie en participatie leggen we verbindingen, delen we onze kennis en nemen we onze verantwoordelijkheid als netwerkorganisatie in het stedelijk ecosysteem, en daarbuiten op nationaal en internationaal niveau.

Jouw rol

Als Inhoudelijk assistent Artistiek directeur werk je nauw samen met en ondersteun je de artistiek directeur inhoudelijk bij het vormgeven van het museale programma. Taken bestaan ondermeer uit het uitwerken van beleidsplannen, innovatieprojecten (denk aan Coronaindestad.nl) en het samenstellen van tentoonstellingen. Je doet voorbereidend onderzoek voor diverse programmaonderdelen en bereidt presentaties en lezingen voor. De coördinatie van het inhoudelijk team valt onder je taken evenals het relatiebeheer van de artistiek directeur met externen. In voorkomende gevallen doe je zelfstandig onderzoek en cureer je zelf kleinere presentaties. Je representeert het museum bij diverse gelegenheden.

Waar zijn we naar op zoek?
 • Je hebt enkele jaren werkervaring in het culturele veld.
 • Je hebt ervaring met het maken van tentoonstellingen en/of gerelateerde (publieks)programmering.
 • Je bent op de hoogte van relevante thema’s en actuele ontwikkelingen in het Amsterdamse culturele veld.
 • Je hebt ervaring in het werken met hedendaagse makers.
 • Je bent in staat om (historisch/theoretisch) onderzoek te verrichten en te verwerken in presentaties en andere relevante documenten.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed, zowel in woord als geschrift.
 • Je hebt ervaring in het voorbereiden van de beleidsvorming en het communiceren en realiseren van beleid ten behoeve van nieuwe projecten en programma’s.
 • Je organiseert, coördineert en begeleidt overleggen, bijeenkomsten en evenementen.
 • Je steekt tijd en energie in het op de hoogte zijn van maatschappelijke en vakinhoudelijke ontwikkelingen.
 • Je signaleert actief onderwerpen die voor het Amsterdam Museum relevant zijn en beweegt je soepel in diverse in- en externe netwerken.
Jouw competenties
 • Proactief en resultaatgericht
 • Sterk in communicatie
 • Faciliterend en ondersteunend
 • Flexibel en stressbestendig
 • Verbindend
 • Open en nieuwsgierig
Wat bieden wij jou?
 • Een dynamische en inspirerende werkomgeving met gedreven collega’s.
 • Je komt te werken als inhoudelijk assistent van de artistiek directeur en je werkt samen met de conservatoren en specialisten op het gebied van onder meer educatie, publieksprogrammering en collectieonderzoek.
 • Er is ruimte voor eigen initiatief en om jezelf verder te ontwikkelen.
 • Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (één jaar), eventuele verlenging behoort tot de mogelijkheden.
 • Een marktconform salaris (min.€ 3.406,- / max. € 5.021,- bruto per maand bij 36 u/p.w.) volgens de Personeelsregelingen van de Gemeente Amsterdam, exclusief 17,05 % Individueel Keuzebudget. Je uiteindelijke inschaling is afhankelijk van leeftijd, kennis en ervaring.
 • Een laptop in bruikleen van het museum.
Amsterdam Museum, Inez Agnese, 2022
Amsterdam Museum, Inez Agnese, 2022

Hoe kun je reageren?

Ben je geïnteresseerd in deze functie? Beantwoord dan de onderstaande vragen. Het is niet nodig om een motivatiebrief en cv mee te sturen. Zodoende beoordelen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk.

Gebruik maximaal 300 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

1. Waaruit blijkt jouw expertise op het gebied van het Amsterdamse culturele veld?
2. Welke ervaring heb je met het schrijven van beleidsplannen?
3. Beschrijf een cultureel programma of tentoonstelling waaraan je een bijdrage hebt geleverd en leg uit waar je trots op bent.
4. Beschrijf een project waarin je een inhoudelijke en faciliterende rol hebt vervuld. Hoe heb je inhoud gegeven aan jouw rol en hoe heb je dit aangepakt?

Graag ontvangen we naast jouw antwoorden ook je naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Laten we kennismaken!

Als je belangstelling hebt, nodigen wij je uit te reageren en je antwoorden uiterlijk vóór 16 januari 2023 te sturen naar po@amsterdammuseum.nl o.v.v. vacature Inhoudelijk Assistent Artistiek Directeur Mocht je inhoudelijke vragen hebben, mail die dan eveneens naar bovenstaand mailadres. De eerste gesprekken zijn (o.v.) gepland in de tweede week van februari.

Het Amsterdam Museum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en wil nadrukkelijk een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers inzet om toonaangevende resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.