Amsterdam Museum kijkt terug op een veelzijdig jaar
Verschenen op:
ma 23 december 2024, 14:00 uur

In 2024 was het Amsterdam Museum zowel fysiek als digitaal op diverse plekken actief. Het museum ontving bezoekers op de locaties aan de Amstel en in Huis Willet-Holthuysen, het museum maakte samen met RTV Noord-Holland een zesdelige documentaireserie, lanceerde een nieuw digitaal platform voor het project Vrouwen van Amsterdam - een ode en werkte samen met verschillende partners in de stad.

Vrouwen van Amsterdam - een ode - Foto Gert Jan van Rooij.
Uitgebreid programma
In 2024 presenteerde het Amsterdam Museum een uitgebreid programma in het gebouw aan de Amstel, het tijdelijk onderkomen gedurende de renovatie van het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. Hier waren naast de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam, een levende geschiedenis van de stad, waarin 450 jaar stadsgeschiedenis wordt verteld, ook verschillende tentoonstellingen te zien. Afgelopen jaar toonde het museum Collecting the City #4, Het Amsterdam van Piet van Eeghen, Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?, Gezichten van Noord-Holland en de kindertentoonstelling ELJA #2: Identiteit. In de laatste maand van het jaar opende ook de grote expositie Vrouwen van Amsterdam – een ode in het Amsterdam Museum aan de Amstel. In Huis Willet-Holthuysen was de tot en met oktober 2024 de tentoonstelling Grand March te zien.

Kinderbestuur met directeur Judikje Kiers - Foto Francoise Bolechowski.
Een bruisend jaar
In april benoemde het Amsterdam voor het eerst een kinderbestuur. Begin september startte, in aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki, de eerste culturele introductieweek speciaal voor mbo-studenten. Het Amsterdam Museum lanceerde in september 2024 de corporate campagne This city is a museum, waarmee het museum een eerbetoon bracht aan het 750-jarige bestaan van Amsterdam. Ook organiseerde het museum dit jaar samen met Imagine IC in oktober de internationale conferentie van stadsmusea en eigentijds erfgoedpraktijk. Het meerdaagse evenement vond plaats op diverse plekken in de stad en bracht ruim 200 professionals van over de hele wereld bijeen. Een heel bijzonder moment afgelopen jaar was het huwelijksaanzoek middenin Panorama Amsterdam. Geraldine vroeg haar vriendin Anjulie ten huwelijk en zij zei met volledige overtuiging “ja”. Ook sloeg het museum opnieuw de handen ineen met de regionale omroep NH voor 6 afleveringen van de documentaireserie Een museum voor Amsterdam.

Verhalen van Aankomst - Foto Francoise Bolechowski.
Zichtbaar op andere locaties
Het Amsterdam Museum was in 2024 ook volop zichtbaar op externe en openbare locaties. Zo was het Snotneusje, het bekende draaiorgel uit de collectie van het Amsterdam Museum, op 5 mei te zien op de Dam in Amsterdam. Tijdens de speeltijd van de musical Onze Jordaan was het Snotneusje te zien in de foyer van het DeLaMar Theater. Ter ere van het 750-jarig jubileum van Amsterdam had het Amsterdam Museum een speciale stand op de kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam. Hier was onder andere een van de grootste en meest iconische objecten uit de collectie van het museum te zien: de houten reus Goliath. Voor de tentoonstelling Rembrandt’s Amsterdam in het Städel Museum in Frankfurt stelde het Amsterdam Museum ruim 60 werken in bruikleen, waaronder het werk Koppertjesmaandag, een topstuk van Adriaen van Nieulandt. Het schilderij van ruim vier eeuwen oud werd speciaal voor deze bruikleen gerestaureerd en in ere hersteld. Ook was dit jaar het Kabra Masker uit de collectie van het Amsterdam Museum, gemaakt door Boris van Berkum en Marian Markelo, onderdeel van de Keti Koti herdenking op 1 juli. Het Amsterdam Museum maakte in samenwerking met bewoners van het Asielzoekerscentrum (AZC) Willinklaan de buurttentoonstelling Verhalen van Aankomst, waarin migratieverhalen uit het verleden en heden met elkaar worden verbonden.

Visualisatie renovatieplan Amsterdam Museum vogelvlucht - Vero Visuals.
Groen licht renovatie
Een hoogtepunt in 2024 was het heugelijke nieuws van de Raad van State dat de hoofdlocatie van het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat, die sinds 2022 gesloten is, gerenoveerd mag worden. Het nieuwe Amsterdam Museum krijgt meer en veel betere ruimte voor collectie en publiek, wordt duurzamer en volledig toegankelijk. De renovatie brengt de kracht van het eeuwenoude monument in balans met datgeen wat noodzakelijk is voor een museum van nu en de toekomst. De vernieuwde locatie opent naar verwachting in 2028. Tot die tijd blijven we actief programmeren vanuit onze tijdelijke hoofdlocaties.
Vooruitblik 2025
Ook in 2025 biedt het Amsterdam Museum een inspirerend programma met tentoonstellingen over thema’s die relevant zijn voor Amsterdam en haar inwoners: de rol van vrouwen in Amsterdam, dak- en thuisloosheid, de afronding van de succesvolle strijd tegen Zwarte Piet en de toekomst van de stad. Vanwege de renovatie van de hoofdlocatie aan de Kalverstraat blijft het Amsterdam Museum ook in 2025 nog programmeren vanuit de Amsterdam Museum-vleugel aan de Amstel (gebouw H’ART Museum), Huis Willet-Holthuysen en diverse andere locaties in de stad.