22 mrt 2025
Externe locatie
24 uur centrum
Kom langs bij een van onze activiteiten!

22 mrt 2025
Externe locatie
Speciaal voor Amsterdam 750 worden maar liefst 8 edities van '24 uur' georganiseerd. 24 uur Amsterdam is dé manier om de stad op een nieuwe manier te ervaren. Op 22 maart is het centrum aan de beurt!
Het Amsterdam Museum doet mee met twee activiteiten. Kom je langs?

Felix Meritis x Creative Grounds
Op dit moment bevindt het Amsterdam Museum zich tijdelijk aan de Amstel. De hoofdlocatie, die momenteel wordt verbouwd, is gevestigd in een prachtig monumentaal pand in het centrum van de stad aan de Kalverstraat: het voormalige Burgerweeshuis. Het nieuwe Amsterdam Museum wordt een publieksvriendelijke plek waar bezoekers en bewoners Amsterdam leren kennen in een museumgebouw dat in verbinding staat met de buurt, de stad en de bewoners.
Ter voorbereiding op de terugkeer naar het Burgerweeshuis, werkt het Amsterdam Museum samen met veel (jonge) makers, ondernemingen en initiatieven uit de buurt. Dit project heet Creative Grounds. Tijdens 24 uur Centrum kun je alvast een voorproefje krijgen met drie mini-lezingen van curatoren en een paneltalk met creatieven uit de stad.
Tijd: Lezing 12.00-13.00 uur | paneltalk 13.00-13.45 uur
Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324
Aanmelden is niet nodig, kom langs!
Mini-lezingen Felix Meritis
Conservator Norbert Middelkoop - De Binnenstad in Beeld: van Burgerweeshuis tot Breitner (12:00 – 12:15uur)
Het centrum van Amsterdam is door de eeuwen heen veelvuldig in beeld gebracht. Aan de hand van stadsgezichten van het Amsterdam Museum maken wij een korte wandeling van het Burgerweeshuis naar Felix Meritis en omgeving. Onze route is ook een reis door de tijd: van de laatmiddeleeuwse stadskern tot de doorbraak van de grachtengordel vlak voor 1900.
Conservator Tom van der Molen – Het weeshuis en de (bijna) verdwenen schouwburg (12:20 – 12:35uur)
Op 3 januari 1638 werd op de Keizersgracht de Schouwburg van Jacob van Campen geopend met de Gijsbrecht van Vondel. Het gebouw was er neergezet op kosten van het Burgerweeshuis en het Oude Mannenhuis. Dat was een investering, want zij deelden in de opbrengsten van de toneelstukken die er werden opgevoerd. Bij de bouw waren er tal van ambachtslieden die werkten aan de schouwburg, van metselaars en timmermannen, tot beeldhouwers en schilders. Dankzij een rekening in het weeshuisarchief weten we van de meesten van hen de naam. In 1772 brandde de schouwburg af en veel van het werk van 1638 ging verloren, op de Keizersgracht staat alleen nog de toegangspoort tot de schouwburg.
Conservator Thijs Boers - Een stralende duif': 18e eeuws logo op kostbare Burgerweeshuisobjecten (12:40 – 12:55uur)
In 1758 bestellen de regenten bij verschillende Amsterdamse zilversmeden enkele kostbare kunstvoorwerpen: presenteerbladen, strooibussen, kandelaars en een mand. Om er zeker van te zijn dat de voorwerpen bij de inventaris van het Burgerweeshuis zouden blijven behoren worden de objecten van een logo of embleem voorzien: een duif in een stralenkrans. Wie zijn deze zilversmeden, en welke speciale relatie heeft de graveur met het Burgerweeshuis?
Panelgesprek Creative Grounds
Het stadscentrum van Amsterdam is al eeuwen een grond voor creativiteit, makerschap en ambacht. Tijdens de renovatiejaren van het Burgerweeshuis zal het Amsterdam Museum de relatie blijven opzoeken en voortzetten met haar ‘creatieve buren’ en samen programmering organiseren die uitgaat van de binnenstad als inspiratiebron. In dit programma zal curator Public Program in gesprek gaan met vier creatieven die zich in de binnenstad, en specifiek rondom het Burgerweeshuis, manifesteren. Met sprekers: Zoë Love Smith, Jero Leeflang, Hannah Ebbinge en Tijmen Ijsendijk.

Café Saarein x Vrouwen van Amsterdam - een ode
Saarein is een legendarisch feministisch café. Een groot deel van de Nederlandse vrouwen- en queer geschiedenis is bewaard gebleven in de stenen van dit pand. Die geschiedenis begint in 1978, als een collectief vrouwen met behulp van crowdfunding het café overneemt van Saar en Rein. Er is een sterke behoefte aan een café voor vrouwen alleen, “een trefpunt in eigen beheer voor allerlei vrouwen, waar je elkaar ongestoord kan ontmoeten om te praten, te drinken, te flipperen of te flirten.” Toen vrouwen in 1978 nog altijd geen recht hadden om alleen – dat wil zeggen: zonder begeleiding van een man – aan de bar te zitten, had dit collectief er genoeg van. Protesten volgden, en uiteindelijk een eigen plek met eigen regels!
Een perfecte plek om odes te schrijven dus! Sluit aan bij de workshop en breng een ode uit aan een vrouw die jou inspireert. Dit kan een publiek figuur uit de geschiedenis zijn, maar ook jouw eigen buurvrouw. Jouw ode wordt onderdeel van de museumcollectie van het Amsterdam Museum.
Tijd: 16.00 tot 18.00 uur
Locatie: Café Saarein, Elandsgracht 119-HS
Aanmelden is niet nodig, kom langs!