Bestel tickets
English
Amsterdam Museum Entree

Uitgelicht

Tijdelijke sluiting Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 2 juni tot en met 10 juli 2025 is het Amsterdam Museum aan de Amstel tijdelijk gesloten.

Invalid Date

    24 mei 2025

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Verweven door textiel

    Unieke textielworkshop met Beyond the Nuclear Family

    Bestel tickets
    Dolle Mina's Onderweg, 1972, Eva Besnyö

    24 mei 2025

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Unieke textielworkshop

    Het Amsterdam Museum en Beyond the Nuclear Family nodigen je tijdens Amsterdam Art Week uit voor een bijzondere workshop op 24 mei van 13.00 tot 16.00 uur met kunstenaars Carmen Schabracq en Yamuna Forzani. Samen werk je aan een uniek collectief textielproject waarin familiegeschiedenissen en identiteit samenkomen.

    Deze workshop maakt deel uit van het project 'Beyond the Nuclear Family' van schrijver en kunstenaar Mirthe Berentsen. Het rondreizende project verkent familiestructuren voorbij traditionele normen en is geïnspireerd door de reis van de Dolle Mina's in 1972, die door Nederland trokken om discussies over zelfbeschikking, familie en reproductieve rechten aan te wakkeren.

    Prijs: €0,00 - €7,50
    Voertaal: Nederlands en Engels
    Leeftijd: 16 jaar en ouder

    Bestel tickets
    Mirthe Berentsen copyright Jiri Buller

    Mirthe Berentsen, foto: Jiri Buller

    Over de workshop

    Vanaf de zomer van 2025 zal Mirthe Berentsen door Nederland reizen om vastgeroeste ideeën over het kerngezin open te breken, geïnspireerd op de legendarische tocht van de Nederlandse feministische activistengroep Dolle Mina in 1972. Tijdens deze reis neemt ze een huifkar mee. De huif, het zeildoek van de kar, wordt bij elke locatie waar ze stopt aangevuld met nieuwe stukken textiel die bezoekers zelf meebrengen. Zo ook op 24 mei bij het Amsterdam Museum.

    Inspiratie
    De middag begint met een introductie op het werk van Mirthe, Carmen en Yamuna. Zij zullen verschillende perspectieven op familie bespreken, en de rol die textiel als medium daarin speelt. Zo onderzoekt Carmen biologische familiegeschiedenis en symboliek, terwijl Yamuna zich richt op gekozen familie en gemeenschapsvorming vanuit een queer perspectief.

    Workshop
    Vervolgens begint de workshop, waarbij je persoonlijke verhalen gaat omzetten in een collectief kunstwerk. Neem een stuk stof mee dat voor jou betekenis heeft (zoals kleding, zakdoeken of keukentextiel). Je leert appliqué- en patchworktechnieken van Carmen, en onder begeleiding van Yamuna maak je kleine quilts waarbij je elkaars materialen gebruikt. Tijdens de workshop werk je samen aan de reizende huif, een plek waar individuele verhalen samenkomen in een groter verhaal over afkomst, tradities en nieuwe vormen van verbinding. 

    Reflectie
    De middag wordt afgesloten met een reflectie op het verichtte werk door Conservator Mode en Populaire Cultuur Roberto Luis Martins.

    Bestel tickets
    20250131 L6 YAMUNA FORZANI 075 2

    Yamuna Forzani

    Yamuna Forzani is een multidisciplinaire kunstenaar en queer activist. Haar werk draait om het verlangen om een queer utopia te bouwen dat haar community viert, waardoor deze community niet alleen deel uitmaakt van haar werk, maar ook als inspiratie dient. Yamuna's werk uit zich in textiel, ze verkent het medium in samenwerking met andere design-, artistieke en sociale initiatieven. Dit doet ze door het organiseren van evenementen, dansvoorstellingen, het integreren van mode en kostuums, openbare kunst en veelzijdige installaties.

    Carmen Schabracq, foto: Valentina Vos

    Carmen Schabracq, foto: Valentina Vos

    Carmen Schabracq 

    Carmen Schabracq (1988, Amsterdam), is een multidisciplinair kunstenaar. Ze studeerde aan de Academia di Belle Arti Roma, de Gerrit Rietveld Academie en behaalde een MA theaterkostuumontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar praktijk bestaat uit het maken van schilderijen, keramiek, kostuums, performances, sculpturale installaties en textiel werk. Ze onderzoekt thema’s als gelaagdheid van identiteit, intergenerationele verhalen, feminisme en tradities en combineert dit met een escapistische speelsheid. Maskers spelen een centrale rol in haar praktijk, als middel om te transformeren. Carmen haar werk is o.a. te zien geweest in Stedelijk Museum Breda, CBK Zuidoost, Museum Tot Zover, Nest ruimte Den Haag, No limits! Art Castle, het Vincent Van Gogh Huis, de Vishal, Gallery Sofie van de Velde, Galerie Fleur en Wouter, Villa Mondriaan en het Amsterdam Museum.

    Horizontal NOLOGO 1 1

    Dolle Mina's Onderweg, 1972, Eva Besnyö

    Over het project

    In 1972 trokken de Dolle Mina's met een huifkar enkele weken door Nederland om in gesprek te gaan over feminisme, gezinsstructuren, de legalisering van abortus en andere onderwerpen die vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Met Beyond the Nuclear Family herhaalt Mirthe Berentsen deze symbolische tocht, een reizende demonstratie van saamhorigheid. Met paard en wagen trekken ze langs de randen van Nederland, van het Amsterdam Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht tot Dat Bolwerck in Zutphen, Museum MORE in Gorssel en Het Resort in Groningen.

    Door middel van kunst, literatuur en performance gaat Berentsen samen met culturele instellingen door het hele land in gesprek over de politiek van liefde, zorg, gender en de diepgewortelde systemen die onze opvattingen over het gezin vormen. Het project vertrekt vanuit een verrassende etymologische ontdekking: de oorsprong van het Nederlandse woord 'gezin' ligt in ghesinde, wat oorspronkelijk 'reisgezelschap' betekent – de mensen met wie je dezelfde weg aflegt. In deze geest brengt het project kunstenaars, schrijvers, activisten en wetenschappers samen als moderne ghesindes in een collectieve tocht naar nieuwe gezinsvormen, taal en verbeelding.

    Bestel tickets
    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal
    • Vrouwen van Amsterdam

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2025