Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

    25 mei 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Canondagen: een ode aan Aletta Jacobs

    Rondleiding met Lize Korpershoek en Tom van der Molen

    Meld je aan voor de rondleiding
    Isaac Israels, Portret van Aletta Jacobs, 1919

    25 mei 2024

    Amsterdam Museum aan de Amstel

    Beste Dokter Jacobs, Vanuit de toekomst schrijf ik, Lize Korpershoek, u deze brief…

    De Canon bestaat uit personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland vertellen. Maar, de Canon is veranderlijk en omvat niet de volledige geschiedenis van Nederland. Het Amsterdam Museum is opzoek naar verhalen over bekende en onbekende vrouwen die van betekenis zijn geweest voor Amsterdam, maar zelden of nooit worden beschouwd als onderdeel van de gedeelde geschiedenis.

    Op 25 mei van 11.30 tot 12.30 uur geven Lize Korpershoek en curator Tom van der Molen een rondleiding door de vaste collectie van het Amsterdam Museum met als rode draad Aletta Jacobs. Wat heeft zij betekent voor Amsterdam?

    Meld je aan voor de rondleiding
    Isaac Israels, Portret van Aletta Jacobs, 1919

    Isaac Israels, Portret van Aletta Jacobs, 1919

    Over de rondleiding

    In het kader van het project Vrouwen van Amsterdam – een ode, schreef Lize een brief aan Aletta Jacobs, waarin zij haar waardering en dankbaarheid uit voor Jacobs’ strijd voor de emancipatie van vrouwen in Nederland. Tegelijkertijd blijft ze kritisch, zowel op de voortgang van de positie van vrouwen in de maatschappij sinds het overlijden van Aletta Jacobs, als op de uitsluiting van vrouwen die niet rijk en wit waren.

    Tijdens de rondleiding door Panorama Amsterdam zullen Tom en Lize dieper ingaan op wie Aletta Jacobs was, wat zij heeft betekent voor Amsterdam en hoe wij nu naar haar activisme kijken. Deze rondleiding vindt plaats in het kader van de Canondagen.

    Praktische informatie
    Datum en tijd: 25 mei, 11.30 tot 12.30 uur
    Locatie:
    Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
    Prijs: Gratis bij een geldig entreebewijs
    Voertaal: Nederlands

    Meld je aan voor de rondleiding
    Lize Korpershoek en Tom van der Molen

    Lize Korpershoek en Tom van der Molen

    Over de rondleiders

    Lize Korpershoek – Mediamaker 
    Lize Korpershoek is presentator, illustrator, columnist en documentairemaker. Daarnaast is Lize ook uitgesproken feminist. In de podcast Ok, Wow! Bespreekt ze populaire films en series van vroeger door ze met een hedendaagse blik te bekijken. Met deze podcast maakt zij feministische thema’s toegankelijk voor een breed publiek.

    Tom van der Molen – Curator Amsterdam Museum
    Tom van der Molen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als conservator bij het Amsterdam Museum. Hij is gespecialiseerd in 17e-eeuwse Amsterdamse schilderkunst en is geïnteresseerd in hoe geschiedenis wordt geschreven en welke rol kunst speelt in de perceptie van geschiedenis.

    Meld je aan voor de rondleiding
    100 vrouwen, 2024, Hedy Tjin

    100 vrouwen, 2024, Hedy Tjin

    Vrouwen van Amsterdam - een Ode

    Vrouwen zijn belangrijk in het verhaal van de stad Amsterdam. Zowel in het heden als verleden. Maar deze verhalen worden niet altijd verteld, hun namen niet altijd genoemd. Wist jij bijvoorbeeld dat het Amsterdamse Bos is ontworpen door een vrouw? Of misschien heeft jouw moeder of oma wel een verschil gemaakt voor de stad? Het Amsterdam Museum is op zoek naar deze verhalen! Samen met jou willen we meer vrouwen in de geschiedenis van Amsterdam brengen. Door het maken van een ode – een brief, video, geluidsopname, foto, tekening, gedicht of andere vorm – aan een vrouw die verbonden is aan de stad.

    Aletta Jacobs’ inzet voor vrouwenemancipatie behoort niet alleen tot de geschiedenis van vrouwenrechten, maar eveneens tot de nationale geschiedenis. Aletta Jacobs is daarom terecht opgenomen in de Nederlandse Canon.

    Meer informatie over het project

    Over de Canondagen

    De canon bestaat uit personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland vertellen. Deze onderwerpen worden als belangrijk beschouwd en zijn daarom vastgelegd om door te geven aan toekomstige generaties in Nederland. Het is belangrijk om op te merken dat de Canon veranderlijk is en niet de volledige geschiedenis van Nederland omvat.

    Dit jaar vinden de Canondagen plaats in het weekend van 25 en 26 mei. Tijdens deze dagen organiseren verschillende culturele instellingen door heel Nederland activiteiten waarbij een aantal onderwerpen uit de Canon centraal staan. De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. Dit netwerk bestaat uit erfgoedinstellingen en musea die gezamenlijk streven naar het delen van de Nederlandse geschiedenis met een breed publiek.

    • Zien & Doen
    • Verhalen & Collectie
    • Tickets & Bezoek
    • Tentoonstellingen
    • Rondleidingen
    • Families
    • Onderwijs
    • Nieuws
    • Nieuwsbrief
    • Publicaties
    • AMJournal

    Hoofdpartners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Hoofdpartner Educatie

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024