Bestel tickets
English
HOV, 2023, Bete van Meeuwen

Uitgelicht

Grand March

A Historic House through a Ballroom Lens

2 dec 2023 - 26 mei 2024
Huis Willet-Holthuysen

  9 dec 2023

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Refresh Late

  Part One

  Meld je aanMeer info Refresh #2
  Refresh 2 2023 Clinton Kabena Landed Rock

  9 dec 2023

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Op zaterdag 9 december organiseert het Amsterdam Museum van 19.30 - 23.00 uur de eerste gratis editie van Refresh Late, een serie avondopenstellingen met een publieksprogramma in het kader van de tentoonstelling Refresh #2: War and Conflict. Let op: reserveren verplicht. 

  Verschillende programmaonderdelen zijn in het Engels of in het Nederlands.

  Meld je aan
  2023 Vika Mitrichenko Recent Notes Canopic Jars en Ayşen Kaptanoğlu Gece

  Inhoud programma

  Deze avond staat in het teken van hoe oorlog en conflict Amsterdam en haar inwoners treft, toen, nu en in de toekomst. Er worden verschillende verdiepende activiteiten georganiseerd, waaronder een Write for Rights in samenwerking met Amnesty International, korte rondleidingen, een filmprogramma in samenwerking met Movies That Matter en een round table met makers en denkers. Daarnaast zullen verschillende kunstenaars van Refresh performances organiseren.

  We Sell Reality

  Openings- performance

  Tijd: 20.00 - 21.00 uur

  Hoe herdenk je oorlogen en slachtoffers uit andere delen van de wereld? Welke gedenktekens of rituelen creër je om je verbondenheid en medeleven te tonen en je eigen verdriet een plaats te geven? Memorial #3: Time, Space & Death – In the Silence Of Cosmic Winds is de laatste in de reeks van herdenkingen die wordt georganiseerd door kunstcollectief We Sell Reality. Met deze reeks gedenktekens wil We Sell Reality mensen samenbrengen om de impact van oorlog, conflict en geweld te verwerken en te rouwen. Deze ceremonie staat in het teken van vrienden, familie en bekenden die tijdens hun vlucht in handen van mensensmokkelaars zijn gevallen en tot slaaf zijn gemaakt.

  Meld je aan
  Nasam Abboud Yazan Maksoud en Roua Jafar Hobo The Traveling Pop Up Mosque, 2023

  Nasam Abboud Yazan Maksoud en Roua Jafar Hobo The Traveling Pop Up Mosque, 2023

  Eternal Child

  Tijd: 20.30 – 21.00 uur

  Kunstenaars Nasam Abboud, Yazan Maksoud en Roua Jafar maakten in 2020 een eerste artistieke variant van deze moskee met de titel Pop-Up Mosque (een samenwerking met kunstenaars Amjad Hashem (1982) en Oussama Diab (1977)). Voor Refresh Amsterdam #2 realiseerden zij de nieuwe editie, getiteld Hobo: The Traveling Pop-Up Mosque (2023) waarmee de kunstenaars op gevoelige wijze de Syrische en Islamitische culturen waarin zij opgroeiden onderzoeken. Tijdens Refresh Late #1 vindt hier de jamming performance Eternal Child (Reflections) plaats, een co-productie van het kunstenaarscollectief met muziekartiest Jack Beattie.

  Jack Beattie, ook bekend als Ekhe, is een Britse muziekproducent en geluidskunstenaar. Zijn praktijk kenmerkt zich door performances en geïmproviseerde elektronische muziek, en strekt van experimentele clubmuziek tot ambientmuziek. Beattie integreert in zijn praktijk technieken die vaak gemarginaliseerd worden in de westerse muziekcultuur, zoals microtonaliteit, noties van dissonantie en hardware-improvisaties.

  Reserveer tickets
  Gibreel on Grass

  Documentaire vertoning

  Tijd: 20.15 - 22.00
  20.15 inloop, 20.30 introductie 20.45 start film (tot 21.40), daarna ruimte voor nagesprek

  In samenwerking met Movies that Matter wordt de documentaire 5 broken camera’s (2011) getoond. Deze documentaire verhaalt de persoonlijke getuigenis van een Palestijnse vader die over een periode van vijf jaar de vreedzame protesten van zijn dorpelingen tegen de bouw van een Israëlische scheidingswand heeft vastgelegd. Voorafgaand aan de documentaire wordt een introductie gegeven door Chris Keulemans. 

  Meld je aan
  Write for Rights, Amnesty International

  Write for Rights, Amnesty International

  Write for Rights - Amnesty International

  Tijd: doorlopend

  Op 10 december 2023 is het de 75ste verjaardag dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens in 1948 werd aangenomen. In samenwerking met Amnesty International organiseert het Amsterdam Museum in het kader van de ‘Dag van de Rechten van de Mens’ een Write for Rights: een schrijfactie voor mensen die wereldwijd hulp nodig hebben. Schrijf bijvoorbeeld een brief aan autoriteiten om te vragen om een vrijlating, bescherming of aanpassing van een discriminerende wet. Of schrijf een persoonlijke kaart aan de mensen zelf, om ze een hart onder de riem te steken.

  Meld je aan
  Tina Farifteh

  Foto door Eva Roefs, 2023

  Meet the Makers Roundtable

  Tijd: 21.15 - 21.45 uur

  De Roundtable What Can You Do? focust op het overgaan tot actie in tijden van chaos, frustratie en machteloosheid. Deelnemers aan het panel zijn makers uit de tentoonstelling Refresh #2 War and Conflict, waaronder Tina Farifteh die vertelt over haar de kracht van empathie en haar nieuwe werk ‘Ik en jij’.

  Meld je aan

  Speedtours

  Tijden: 20.30, 21.00, 21.30, 22.00 en 22.30 uur

  Laat je door museumcuratoren en makers meenemen in een verfrissende speedtour door Refresh #2 War and Conflict of door de vaste collectie van het Amsterdam Museum. 

  Vanaf 20.30 uur start er doorlopend elk half uur een speedtour. Inschrijven en verzamelen bij de audiotours op de begane grond. De laatste rondleiding vertrekt om 22.00 uur.

  Anika en Elena

  Performance Residue

  Tijd: 21.00 - 22.00 uur

  Tijdens deze performance brengen Elena Khurtova en Anika Schwarloze aarde in een chemische oplossing aan op de textielen in hun installatie, zodat deze beelden langzaam zullen veranderen. Volgens de kunstenaars is dit een manier om de doorwerking van het ‘giftige erfgoed en de geesten van de oorlog’ zichtbaar te maken’.

  Ruimte voor reflectie

  Begin oktober opende de tentoonstelling Refresh Amsterdam: War & Conflict en kort daarop kreeg dit thema een hernieuwde actualiteit en werd nog duidelijker; oorlog is hier en nu en heeft een enorme impact op de samenleving. 

  Het Amsterdam Museum is zeer geschokt door het heftige geweld tegen zoveel onschuldige burgers in de Palestijnse gebieden en Israël. Wij spreken een diep medeleven uit naar hun families en overige nabestaanden. Ook leven wij oprecht mee met de vele Amsterdammers die door deze tragedie zijn geraakt. 

  Als Amsterdam Museum proberen wij in dit moeilijke tijdsgewricht en thuis te zijn waar alle bewoners en bezoekers van Amsterdam samen kunnen komen voor verbinding. Wij bieden ruimte voor reflectie waarbij we geloven in de helende kracht van kunst, erfgoed en verhalen. We leggen daarbij de nadruk op de verhalen van ongehoorde en gemarginaliseerde stemmen.

  Gerelateerd

  Choose humanity

  Steunbetuiging Amsterdam Museum

  Lees meer
  Refresh Amsterdam 2 Instagram Carrousel 2
  Tentoonstelling

  Refresh Amsterdam toont werk van 20 kunstenaars rondom oorlog en conflict

  Lees meer
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdbegunstiger

  gemeente amsterdam logo

  Founder

  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024