Bestel tickets
English
Groep verborgen verhalen velsen high res 1 1 1

Uitgelicht

Gezichten van Noord-Holland

Onvertelde verhalen van Aalsmeer tot Texel

26 jul - 10 nov 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  • De kunstenaars
  • Partners en locaties
  • Publieksprogramma
  • De verdieping

7 okt 2023 - 25 feb 2024

Amsterdam Museum aan de Amstel

Refresh Amsterdam #2

War & Conflict

Bestel ticketsAlle tentoonstellingen
Refresh Amsterdam 2 War Conflict web transparant

7 okt 2023 - 25 feb 2024

Amsterdam Museum aan de Amstel

Refresh Amsterdam #2 War & Conflict

Kunstmanifestatie over stadscultuur met werk van hedendaagse makers

Hoe bepaalt geweld uit het verleden je leven in het heden? Wat geef je door aan volgende generaties? In Refresh Amsterdam #2 zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien, geselecteerd door middel van een open call. Met hun werk tonen zij hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam.

Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse, interdisciplinaire manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur. Deze tweede editie is georganiseerd samen met meer dan twintig Amsterdamse culturele instellingen, met het collectief We Sell Reality als hoofdpartner. Op diverse locaties is nog meer werk te zien van de hier getoonde makers en er is een wekelijks publieksprogramma van talks en performances verspreid door de stad.

We Sell Reality

We Sell Reality, foto door Eva Roefs, 2023

Deelnemende makers

De namen van de geselecteerde kunstenaars, soms in duo’s of als collectief, zijn Nasam Abboud & Yazan Maksoud & Roua Jafar, Kristina Benjocki, Marcel van den Berg, Luan Buleshkaj, Dina Danish, Ehsan Fardjadniya & Raul Balai, Tina Farifteh, Clinton Kabena, Ayşen Kaptanoğlu, Susanne Khalil Yusef, Gert Jan Kocken, Senka Milutinović, Vika Mitrichenko, Sithabile Mlotshwa, Pieter Paul Pothoven, Ratu R. Saraswati, Anika Schwarzlose & Elena Khurtova, Victor Sonna, Handan Tufan en We Sell Reality.

Bekijk hier alle kunstenaars

Thema 'War & Conflict'

Amsterdam is mede gevormd door oorlogen en de gevolgen daarvan. Zo is de stad al eeuwenlang een toevluchtsoord voor velen. Tegelijkertijd heeft Amsterdam zelf ook bijgedragen aan oorlog en onderdrukking op diverse plekken in de wereld. Dit samen resulteert in een grote diversiteit aan bewoners. Veel mensen dragen oorlog met zich mee, ook in Amsterdam.

Te zien

Tina Farifteh

Alle werken in de tentoonstelling zijn nieuw of recent gemaakt. Zo ontleedt Tina Farifteh (Teheran, Iran, 1982) met haar audiovisuele installatie The Flood het idee van water als metafoor voor de mensen die elk jaar Europa proberen te bereiken via de Middellandse Zee en die met termen als ‘asieltsunami' of uitspraken als 'we worden overspoeld door migranten' worden geduid als bedreiging.

Tina Farifteh, The Flood, Pauline Niks, 2021
Tina Farifteh, The Flood, Pauline Niks, 2021
Tina Farifteh, The Flood, Pauline Niks, 2021

01

03

Sleep & ontdek

Gert Jan Kocken

Gert Jan Kocken (Ravenstein, Nederland, 1971) toont een grote versie van Depictions of Amsterdam, een archiefwerk samengesteld uit een reeks stadsplattegronden. Ze werden gebruikt in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals de 'stippenkaart' die de verspreiding van Joden over de stad weergeeft.Het digitale kunstwerk Momentary Lapse in Memory van Senka Milutinović is een interactieve omgeving gebaseerd op herinneringen van familie en vrienden van Milutinović rond de NAVO-bombardementen van 1999 op voormalig Joegoslavië.

Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945, Gert Jan Kocken 2009-2023
Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945, Gert Jan Kocken 2009-2023
Gert Jan Kocken, Depictions of Amsterdam 1940-1945, Gert Jan Kocken 2009-2023

01

03

Sleep & ontdek

Senka Milutinović

Het digitale kunstwerk Momentary Lapse in Memory van Senka Milutinović is een interactieve omgeving gebaseerd op herinneringen van familie en vrienden van Milutinović rond de NAVO-bombardementen van 1999 op voormalig Joegoslavië.

Momentary Lapse in Memory, Senka Milutinović, 2023

Partners

Hoofdpartner van deze tweede editie is We Sell Reality, een kunstcollectief van gedocumenteerde en ongedocumenteerde makers. Daarnaast werkt het Amsterdam Museum voor Refresh Amsterdam #2 nauw samen met toonaangevende instellingen voor kunst en cultuur verspreid door Amsterdam: AGA LAB, de Appel, CBK Zuidoost, Framer Framed, If I Can't Dance, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Kriterion, Melkweg Expo, Openbare Bibliotheek Amsterdam, OSCAM, Pakhuis de Zwijger, Paradiso, P/////AKT, Podium Mozaïek, Rijksakademie van beeldende kunsten, ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose, Sexyland World, Stichting NDSM-werf, The Black Archives, Tolhuistuin en W139.

Diverse locaties

Gedurende de looptijd van Refresh Amsterdam #2 zijn op diverse locaties in de stad werken van de geselecteerde makers te zien, zoals het tweede deel van Clinton Kabena’s installatie Landed Rock (2022) op de NDSM-werf, het neonkunstwerk Bidnan3eesh – بدنا نعيش (WE WANT TO LIVE) (2022) van Susanne Khalil Yusef bij OBA Oosterdok en de installatie Overtoom 274 (2023) van Pieter Paul Pothoven bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

BC 02232 105 foto Amsterdam Museum Francoise Bolechowski

Rondleiding, datum onbekend, fotograaf: Francoise Bolechowski.

Publieksprogramma

Tijdens de gehele duur van Refresh Amsterdam #2 zijn op diverse locaties in de stad allerlei activiteiten aanwezig, door en samen met onze partners.

Bekijk de agenda hier

De verdieping

In opdracht van het Amsterdam Museum hebben schrijvers, makers en partners essays en andere content gemaakt over het thema oorlog en conflict. 

Bekijk ze hier
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal
  • Vrouwen van Amsterdam

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024