Operatie Wonen, Museum om de Hoek

Collecting the City #2

25 september 2022 t/m 21 mei 2023
Amsterdam Museum aan de Amstel

Het Rad van (On)fortuin, Inez Agnese, 2022

Collecting the City #2: Operatie Wonen

In de tweede editie van Collecting the City is een van de thema's de wooncultuur en -crisis in Amsterdam. In Operatie Wonen wordt vanuit het heden teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Je ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten en er wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Zit er een verschil in hoe je wíl wonen en hoe je op dit moment kán wonen? En wat is hier de oplossing voor?

Deze kleine tentoonstelling opent op 25 september en is onderdeel van het project Collecting the City. Dit project ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.

Henk Rougoor
Henk Rougoor

Kritische reflectie op woningmarkt vroeger en nu

De tentoonstelling blikt terug op een eeuw wonen in Amsterdam vanuit een hedendaags perspectief. Het resultaat is een kritische reflectie op wonen in heden en verleden in de vier wijken waar de lokale musea zijn gevestigd: de Van der Pekbuurt, De Baarsjes, Slotermeer en het Oostelijk Havengebied. Welke problemen zijn er nu op de woningmarkt en wat zijn de oplossingen daarvoor? De visie van experts geeft ons inzicht.

Ook buurtbewoners komen aan het woord over hun buurt. Wat trok hen in de eerste plaats aan in deze buurt en hoe zit dat nu?

Een van de eye catchers in dit rijk gevarieerde deel van de tentoonstelling is het Rad van (On)fortuin, uit de eigen collectie van het Amsterdam Museum. Dit laat tien enigszins twijfelachtige manieren zien waarop jongeren in 2021 een woning in de hoofdstad kunnen krijgen. Het schetst een triest beeld omdat, of je het nu leuk vindt of niet, iedereen in Amsterdam een ​​winnaar of verliezer is in de huizenmarktloterij. Het wiel is gemaakt door Hans de Tweede (1997) en Tycho (1994) voor een groot protest in het Westerpark op 12 september 2021, waarbij ruim 10.000 mensen hun frustratie uitten over het huisvestingsbeleid van de stad. Daarna werd het stuk opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum.

NL Ha NA 2 24 01 05 0 933 1162 klein

Oproep: ook last van de wooncrisis?

Voor deze nieuwe tentoonstelling en voor een videoreeks over de wooncrisis, zijn we op zoek naar Amsterdammers met een bijzondere woonsituatie. Ben jij een couchsurfer, student die maar niet wegkomt van z’n ouders of heb je nog steeds geen koopwoning?

Kortom; heb jij last van de wooncrisis? Neem dan contact met ons op via oproep@amsterdammuseum.nl en deel je verhaal (of bij onduidelijkheid, stel je vragen). We nemen binnen twee weken contact met je op.

BC 02200 66

Collecting the City #2

Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam.

Elk half jaar worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren. Zij hebben in totaal drie zalen tot hun beschikking.

Bekijk de andere kleine Collecting the City #2 tentoonstellingen

Te doen

Naast het bezoeken van deze tentoonstelling, is er ook nog veel te doen! Museum om de Hoek organiseert stadswandelingen die inzoomen op de geschiedenis, stedenbouw en architectuur van de verschillende Amsterdamse wijken. Bekijk het aanbod en meld je aan.

Amsterdam Museum aan de Amstel, Eva Bloem
Amsterdam Museum aan de Amstel, Eva Bloem

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid

Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Gemeente Amsterdam en Museum om de Hoek.