Buy tickets
Nederlands
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Featured

The Amsterdam of Piet van Eeghen

How A Merchant Changed the City

29 Mar - 30 Jun 2024
Amsterdam Museum at the Amstel

    16 Jun - 15 Nov 2022

    Amsterdam Museum at the Amstel

    History of Dam Square

    Free outdoor exhibition

    Tentoonstelling op de Dam Foto Amsterdam Museum

    16 Jun - 15 Nov 2022

    Amsterdam Museum at the Amstel

    Monument op de Dam

    De Dam is het begin van Amsterdam, een dam in de rivier de Amstel. De nederzetting uit de 13e eeuw ontwikkelde zich tot een kleine metropool die wereldberoemd werd vanwege haar eigenzinnigheid en vrijheidsdrang, maar ook haar ongebreidelde zucht naar expansie over de hele wereld. De Dam veranderde voortdurend, maar bleef een plek van handel, bestuur, strijd, moord, herdenking, demonstraties en feest. Ontdek het hart van de stad aan de hand van werken uit de collecties van het Amsterdam Museum en Stadsarchief Amsterdam.

    Op deze informatiepagina vind je meer over de thema's en beelden uit de buitententoonstelling rondom het Monument op de Dam. Op de bouwwand is in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling over het thema vrijheid, de geschiedenis van de Dam en het monument gemaakt. Tijdens de werkzaamheden staat er een vijf meter hoge bouwwand rondom het monument. Het restauratieproject duurt tot eind december.

    De expositie bestaat uit foto’s en teksten. Ook is er een audiotour over de gebouwen rondom de Dam. De tentoonstelling is nu te zien. Wil je onderstaande werken in het echt zien? Kom dan naar het Amsterdam Museum aan de Amstel, deze zijn nu tentoongesteld in de vaste collectiepresentatie Panorama Amsterdam.

    Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht Cornelis Anthonisz 1538 inv nr SA 3009 foto Amsterdam Museum

    Vogelvlucht

    Cornelis Anthonisz., Gezicht op Amsterdam in vogelvlucht, 1538 - Amsterdam Museum

    Op deze geschilderde vogelvluchtkaart van Cornelis Anthonisz. uit 1538 is de Dam goed te zien. Rond 1250 bouwen de eerste Amsterdammers een dam in de rivier de Amstel. Op 27 oktober 1275 verleent Floris V, graaf van Holland tolvrijheid aan 'de mensen die bij de dam in de Amstel wonen'. Het is de eerste keer dat Amsterdam genoemd wordt en daarom viert de stad op die datum haar verjaardag; in 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar.

    De Dam gezien naar het Noorden met het Stadhuis in aanbouw Johannes Lingelbach 1656, foto Amsterdam Museum René Gerritsen

    Het grootste stadhuis van Europa

    De Dam gezien naar het Noorden met het Stadhuis in aanbouw - Johannes Lingelbach - 1656

    Uit dit schilderij van Johannes Lingelbach uit 1656 spreekt trots op het welvarende Amsterdam. Het nieuwe stadhuis, naar ontwerp van Jacob van Campen, is in aanbouw. De Dam is het podium waarop handelaren en de gegoede burgerij zaken doen. Oosters geklede mannen tonen de internationale contacten van Amsterdam. Maar ook de tragische realiteit is zichtbaar. Een aanplakbiljet aan het nieuwe stadhuis vermeldt ‘896 dooden’, een verwijzing naar de pestepidemie van 1655/56. Net als tijdens de COVID-19 pandemie werd het aantal overledenen dagelijks bijgehouden.

    • See & Do
    • Stories & Collection
    • Tickets & Visit
    • Exhibitions
    • Guided tours
    • Families
    • Education
    • News
    • Newsletter
    • Publications
    • AMJournal

    Main Partners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Main Partner Education

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024