Toko Mokum

Collecting the City #3

Vanaf 23 juni 2023
Amsterdam Museum aan de Amstel

Toko Samoeaada P C Hooftstraat Stadsarchief Amsterdam Eilers F Bernard 1878 1951

Collecting the City #3: Toko Mokum

In deze derde editie van Collecting the City is een van de thema's de Gay Games die in 1998 plaatsvonden in Amsterdam. Dit evenement zette Nederland na een lange emancipatiestrijd op de kaart als een van de meest tolerante steden ter wereld.

Deze kleine tentoonstelling opent op 23 juni en is onderdeel van het project Collecting the City. Dit project ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.

Screenshot 2023 06 08 161617

Beeldbepalende toko's

Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met Indische en Molukse roots, ziet steeds meer traditionele Aziatische toko’s verdwijnen. Ze vertellen in de tentoonstelling de verhalen van een aantal beeldbepalende Indische toko’s en laten zien hoe nieuwe generaties het tokogevoel doorvertalen naar deze tijd.

Neem zelf een recept, herinnering of object mee en deel dit verhaal in de tentoonstelling!

3 V1 2 00 01 56 15 Still007

Collecting the City #3

Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam.Elk half jaar worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren. Zij hebben in totaal drie zalen tot hun beschikking.

Bekijk de andere kleine tentoonstellingen van Collecting the City #3:

  • Gay Games 1998
  • Operatie Wonen
Evabloem Hermitage 001

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid

Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Gemeente Amsterdam, Vriendenloterij.