Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  10 feb 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Refresh Late

  Tweede editie

  Meld je aan
  Nieuwsbrief refresh late

  10 feb 2024

  Amsterdam Museum aan de Amstel

  Avondopenstelling

  Op zaterdag 10 februari van 19.30 uur tot 23.00 uur organiseert het Amsterdam Museum de tweede editie van Refresh Late, een serie gratis avondopenstellingen met een speciaal publieksprogramma in het kader van de tentoonstelling Refresh #2: War and Conflict. De programmaonderdelen zijn in het Engels of in het Nederlands.

  Let op: reserveren is verplicht.

  Meld je aan
  Performance Residue, 2023, Francoise Bolechowski

  Performance Residue, 2023, Francoise Bolechowski

  Inhoud programma

  Amsterdam is mede gevormd door oorlogen en de gevolgen daarvan. Zo is de stad al eeuwenlang een toevluchtsoord voor velen. Tegelijkertijd heeft Amsterdam zelf ook bijgedragen aan oorlog en onderdrukking op diverse plekken in de wereld. Dit samen resulteert in een grote diversiteit aan bewoners. Veel mensen dragen oorlog met zich mee, ook in Amsterdam.

  Tijdens Refresh Late#2 zijn er verschillende verdiepende activiteiten, waaronder korte rondleidingen, een filmprogramma, een workshop en gesprekken met makers en denkers over de thematiek en onderwerpen in de tentoonstelling. Daarnaast zullen verschillende kunstenaars uit Refresh performances organiseren en is er een nieuwe installatie van Tina Farifteh gepresenteerd genaamd ‘Ik en jij’. De programmaonderdelen zijn wisselend in het Engels en het Nederlands.

  Meld je aan
  Beeld Makers Unite workshop

  Workshop in het Amsterdam Museum, datum onbekend, fotograaf onbekend.

  Workshop

  Betreed een wereld van creativiteit, interactie en reflectie

  ‘Makers Unite’ nodigt je uit om uit je comfortzone te stappen en een wereld van creativiteit, interactie en reflectie te betreden. Verken uitdagende thema's zoals oorlog en conflict door de lens van creativiteit en non-verbale communicatie, en verdiep je in het belang van het versterken van menselijke verbindingen in moeilijke tijden. Neem deel aan intrigerende gesprekken en deel jouw inzichten met anderen. 

  De missie van Makers Unite is om nieuwkomers te ondersteunen met toegang tot de arbeidsmarkt, door het gezamenlijk ontwerpen en produceren van duurzame producten.

  Tijd: doorlopend vanaf 20.00 uur

  BC 02429 16

  Amsterdam Museum, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  Speedtours

  Langs verschillende tentoonstellingen in 30 minuten

  Laat je onder andere door de makers van Refresh en museumcuratoren, waaronder Imara Limon en Tom van der Molen, meenemen op een verfrissende speedtour door Refresh #2 War and Conflict of door de vaste collectieopstelling Panorama van het Amsterdam Museum. Vanaf 20.30 uur start er doorlopend elk half uur een speedtour. Inschrijven en verzamelen bij de audiotourbalie op de begane grond. De laatste rondleiding vertrekt om 22.30 uur.

  Tijden: 20.30 uur, 21.00 uur, 21.30 uur, 22.00 uur en 22.30 uur (starttijden)

  Refresh Late, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  Refresh Late, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  Movies That Matter

  Oorlog en conflict in korte films

  In samenwerking met Movies that Matter cureert het Amsterdam Museum een selectie aan korte films die verdieping biedt rondom de thema’s van oorlog en conflict.

  Movies That Matter is een platform dat films over urgente maatschappelijke thema’s presenteert. Dit doen zij onder ander door middel van het jaarlijkse Movies that Matter Festival, educatievertoningen voor studenten en scholieren en het organiseren van evenementen.

  Tijd: doorlopend vanaf 20.00 uur

  Beeld Performance Residue cc Francoise Bolechowski

  Werk van Elena Khurtova en Anika Schwarzlose, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  Performance

  Elena Khurtova en Anika Schwarzlose presenteren hun installatie

  Met een achtergrond in verschillende kunst- en onderzoeksvelden, zoals fotografie, performance en installatie, komen de praktijken van Elena Khurtova en Anika Schwarzlose bijeen in het samenwerkingsproject Residue. Tijdens deze performance brengen de Elena en Anika aarde in een chemische oplossing aan op de textielen in hun installatie, zodat deze beelden langzaam zullen veranderen. Volgens de kunstenaars is dit een manier om de doorwerking van het ‘giftige erfgoed en de geesten van de oorlog’ zichtbaar te maken’.

  Tijd: 20.30 uur – 21.00 uur

  Refresh Late, 2023, photographer: Francoise Bolechowski.

  Refresh Late, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  We Sell Reality

  Een terugblik op verbindende gedenktekens

  Het collectief ‘We Sell Reality’ heeft in het kader van de tentoonstelling ‘Refresh: War and Conflict’ drie verschillende memorials georganiseerd bij FramerFramed, Sexyland en het Amsterdam Museum. Door middel van een interactieve presentatie blikt het collectief terug op deze serie gedenktekens, die mensen bij elkaar bracht om de impact van oorlog, conflict en geweld te verwerken.

  Tijd: 20.00 - 20.30 uur

  Diner Wereldhuis, 2023, Het Wereldhuis

  Diner Wereldhuis, 2023, Het Wereldhuis

  Diner

  Schuif aan bij Het Wereldhuis

  Voor aanvang van het publieksprogramma is het mogelijk om aan te schuiven bij Het Wereldhuis voor een diner. Deze organisatie zet zich actief in om een positieve bijdrage te leveren aan de levens van ongedocumenteerde mensen in Amsterdam. Het is een plek van ontmoeting en uitwisseling, waar mensen zonder verblijfsvergunning terecht kunnen komen voor informatie en advies, scholing en cultuur.

  Tussen 17.30 en 19.30 uur wordt door ongedocumenteerde mensen voor €15,- een vegetarische tweegangen maaltijd geserveerd. Door gezamenlijk aan tafel te gaan en het gesprek met elkaar aan te gaan, geloven we in de kracht van ontmoeting en uitwisseling.

  Aanmelden wordt vanwege voorbereidingen zeer gewaardeerd en kan via de onderstaande knop.

  Tijd: 17.30 uur inloop, start diner 18.00 – 19.30 uur
  Locatie: Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam

  Ik kom graag naar het diner
  Refresh Late, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  Refresh Late, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

  Meet the Makers

  Ga het gesprek met ze aan

  Gedurende de publieke avondopening zijn er verdiepende gesprekken met zowel makers uit de tentoonstelling Refresh #2: War and Conflict als andere experts en denkers. Eén van de gemodereerde gesprekken is met Tina Farifteh, die vertelt over de kracht van empathie en haar nieuwe werk ‘Ik en jij’ dat recentelijk een plek heeft gekregen in het Amsterdam Museum.

  Tijd: doorlopend vanaf 20.00 uur

  Kunstwerk

  Kunstwerk over vrijheid, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.

  Kinderkunstenaars over hun stad

  Hoe klinkt, ruikt of ziet vrijheid eruit?

  Wat is vrijheid? En hoe klinkt, ruikt of ziet vrijheid eruit? In de tentoonstelling Vrijheid: kinderkunstenaars over hun stad staat de verbeelding van vrijheid door Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) centraal. Bezoek de tentoonstelling en ontmoet de begeleidende kunstenaars op zaal om te ontdekken hoe deze toekomstige generatie over hun stad en het thema vrijheid denkt.

  Tijd: doorlopend vanaf 20.00 uur, ontmoet de begeleidende kunstenaars tussen 21.00 en 22.00 uur

  2023, Francoise Bolechowski

  Ruimte voor reflectie

  Begin oktober opende de tentoonstelling Refresh Amsterdam #2: War & Conflict en kort daarop kreeg dit thema een hernieuwde actualiteit en werd nog duidelijker; oorlog is hier en nu en heeft een enorme impact op de samenleving. 

  Het Amsterdam Museum is zeer geschokt door het heftige geweld tegen zoveel onschuldige burgers in de Palestijnse gebieden en Israël. Wij spreken een diep medeleven uit naar hun families en overige nabestaanden. Ook leven wij oprecht mee met de vele Amsterdammers die door deze tragedie zijn geraakt.

  Als Amsterdam Museum proberen wij in dit moeilijke tijdsgewricht en thuis te zijn waar alle bewoners en bezoekers van Amsterdam samen kunnen komen voor verbinding. Wij bieden ruimte voor reflectie waarbij we geloven in de helende kracht van kunst, erfgoed en verhalen.

  Gerelateerd

  Refresh Amsterdam 2 Instagram Carrousel 2
  Tentoonstelling

  Refresh Amsterdam toont werk van 20 kunstenaars rondom oorlog en conflict

  Lees meer
  Choose humanity

  Steunbetuiging Amsterdam Museum

  Lees meer
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdbegunstiger

  gemeente amsterdam logo

  Founder

  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024