Tulpentuin

Huis Willet-Holthuysen

K BC 01435 017

Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen

Het dubbele herenhuis aan de Herengracht heeft veel kamers met historische interieurs. Er zijn salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl en de tuin is ontworpen als symmetrische Franse stijltuin. Een keer per jaar vanaf 1 tot en met 30 april staat deze tuin prachtig in bloei met onder andere historische tulpen. Deze tuin is onderdeel van Huis Willet-Holthuysen en dus gratis toegankelijk bij een geldig entreebewijs.

De Huis Willet-Holthuysen tuin

Barokke symmetrische tuin

Het huis ontleent zijn naam aan het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde: Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Zij verzamelden veel kunst en objecten en en lieten het interieur vormgeven naar hun eigen smaak. Na de dood van het echtpaar in 1895 schonken zij het huis en collectie aan de stad Amsterdam, met de bedoeling dat het een museum zou worden.

De vroeg achttiende-eeuwse tuinontwerpen van de Franse architect Daniël Marot hebben als inspiratiebron gediend voor de huidige tuin. De sierlijke symmetrische patronen en gesnoeide hagen en bomen verwijzen naar de barokke tuinen voor grachtenhuizen en buitenplaatsen. Vandaag de dag is het een van de weinige formele tuinen in de Amsterdamse binnenstad.

Bloemen Huis Willet-Holthuysen

Historische tulpen

In de tuin staan enkele, dubbele en geveerde tulpen, effen, gevlamde en gestreepte tulpen, enkele, dubbele en trosnarcissen, oranje en gele keizerskronen, blauwe druifjes en hyacinten. De bloeiperiode loopt van eind maart tot half mei.

Maar dit jaar staan vooral de historische tulpen centraal: tulipa ‘Duc van Tol Red and Yellow’ (uit 1595) is te zien, tulipa ‘Rem’s Favourite’ (uit 1637), tulipa ‘Absalon” (uit 1780), tulipa acuminata (uit1813) en tulipa alba regalis (uit 1895). De laatste twee tulpen dateren uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen.