Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

Nieuwsoverzicht

Amsterdam Museum presenteert programma voor 2024

Tentoonstelling

Verschenen op:

ma 27 november 2023, 14:00 uur

BC 02413 64

Een jaar vol aanbod

In 2024 staan er verschillende tentoonstellingen op de agenda van het Amsterdam Museum, zowel in het gebouw aan de Amstel als in Huis Willet-Holthuysen. In 2024 wordt onder meer stilgestaan bij de rol van vrouwen in de stad en de betekenis van Piet van Eeghen voor de geschiedenis van Amsterdam.

Tja Ling werk 1

Tja Ling, datum onbekend, fotograaf onbekend.

Collecting the City #4

23 februari 2024 t/m 5 januari 2025 - Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 23 februari 2024 tot en met 5 januari 2025 is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Collecting the City te zien. Voor de vierde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer zijn de deelnemende partners Kazerne Reigersbos, Ongekend Zeedijk en Museum om de Hoek.

Lees meer
Louis Wegner Portretfoto van Christiaan Pieter van Eeghen Stadsarchief

Portretfoto van Christiaan Pieter van Eeghen, datum onbekend, collectie van: Stadsarchief Amsterdam.

Het Amsterdam van Piet van Eeghen: Hoe een koopman de stad veranderde

29 maart t/m 30 juni 2024 - Amsterdam Museum aan de Amstel

De negentiende-eeuwse zakenman en filantroop Piet van Eeghen liet zijn persoonlijke collectie aan de stad na, die nu in het Amsterdam Museum wordt bewaard. Als stichter van het Vondelpark en het Prinsengrachtziekenhuis en door initiatieven voor woningbouw drukte hij zijn stempel op de stad. In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij Van Eeghen als Amsterdamse weldoener, kunstverzamelaar en bankier. Hij verdiende zijn geld onder meer met koloniale handel. Wat betekent dat voor onze hedendaagse blik op zijn filantropische werk? En welke rollen speelden vrouwen in al zijn activiteiten?

Lees meer
Partners Gezichten van Noord Holland foto Francoise Bolechowski

Partners Gezichten van Noord-Holland, 2023, fotograaf: Francoise Bolechowski.

Gezichten van Noord-Holland

27 juli 2024 t/m 10 november 2024 - Amsterdam Museum aan de Amstel

Met Gezichten van Noord-Holland breiden het Frans Hals Museum en het Amsterdam Museum hun portretcollectie uit. Beide musea trekken de provincie Noord-Holland in om nieuwe en diverse (groeps)portretten te maken en verzamelen van verschillende communities, in samenwerking met maatschappelijke en culturele organisaties. Alle inwoners van Noord-Holland zijn welkom. De verzamelde portretten krijgen niet alleen online een plek, maar ook middels een eindtentoonstelling in beide musea.

Lees meer
Vrouwen van Nieuw West, 2019, Willemieke Kars

Vrouwen van Nieuw West, 2019, Willemieke Kars

Vrouwen van Amsterdam: Een ode

14 december 2024 t/m 31 augustus 2025 - Amsterdam Museum aan de Amstel

Het Amsterdam Museum wil de geschiedenis van de stad herschrijven vanuit een vrouwelijk perspectief, in aanloop naar de 750ste verjaardag van Amsterdam. Het museum roept daarom iedereen op een brief te schrijven aan een vrouw die de stad heeft gemaakt tot wat deze nu is. De brieven worden vanaf het voorjaar van 2024 verzameld op een online platform, dat verder uitmondt in onder meer een publicatie, podcast, theater- en televisieproductie en een tentoonstelling, die in december 2024 haar deuren opent.

Nog steeds te zien in 2024

Clinton Kabena Landed Rock 2022

Clinton Kabena. Landed Rock, 2022.

Refresh Amsterdam #2

7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024 - Amsterdam Museum aan de Amstel

Van 7 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024 vindt in het Amsterdam Museum aan de Amstel en op diverse locaties in de stad de tweede editie van Refresh Amsterdam plaats. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur met werk van hedendaagse makers. Het thema van deze tweede editie is War & Conflict. In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien. Met hun werk tonen de makers hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam.

Lees meer
House of Vineyard, 2023, Bete van Meeuwen

House of Vineyard, 2023, Bete van Meeuwen

Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens

2 december 2023 t/m 26 mei 2024 - Huis Willet-Holthuysen

Vanaf 2 december 2023 presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Grand March: A Historic House through a Ballroom Lens. De tentoonstelling is een samenwerking met House of Vineyard, het eerste ballroomhuis in Nederland. In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met prikkelende mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

Lees meer
Kunstwerk

Kunstwerk, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar

ELJA Kindermuseum

9 december 2023 t/m 31 maart 2024 - Amsterdam Museum aan de Amstel

In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen bij het Amsterdam Museum de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Het project ELJA Kindermuseum bestaat uit labsessies in alle stadsdelen, tentoonstellingen en een kinderklankbordgroep en -directeur. Hiermee wil het stadsmuseum van Amsterdam inzicht krijgen in hoe het ultieme museum voor en door kinderen eruitziet. De kunstwerken die tijdens de acht labsessies worden gecreëerd, krijgen van 9 december tot en met 31 maart 2024 een plek in de Tuingang van het Amsterdam Museum.

Lees meer
Amsterdam Museum aan de Amstel fotografie Olivier Groen

Museumbezoekers, 2023, fotograaf: Olivier Groen.

Publieksprogrammering

Ook in 2024 biedt het Amsterdam Museum publieksprogrammering op verschillende locaties en voor een divers publiek. Een deel van deze programma's sluit aan bij bovengenoemde tentoonstellingen. Denk bijvoorbeeld aan symposia, talks, workshops, filmscreenings, performances en avondopenstellingen. Daarnaast worden specifieke programma's georganiseerd die aansluiten bij actuele gebeurtenissen of bijzondere momenten, zoals Keti Koti en 4 en 5 mei. In 2024 zet het Amsterdam Museum ook de maandelijkse New Narrative Tours, Queer Gaze Tours en Female Gaze Tours voort, waarin de bezoeker wordt uitgenodigd de collectie vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Verder worden nieuwe formats voor het publieksprogramma ontwikkeld, onder meer rondom muziek en eetcultuur.

Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door Hoofdbegunstiger Gemeente Amsterdam, Founder VriendenLoterij en Hoofdpartner Educatie ELJA Foundation.

 • Zien & Doen
 • Verhalen & Collectie
 • Tickets & Bezoek
 • Tentoonstellingen
 • Rondleidingen
 • Families
 • Onderwijs
 • Nieuws
 • Nieuwsbrief
 • Publicaties
 • AMJournal

Hoofdbegunstiger

gemeente amsterdam logo

Founder

vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
 • © Amsterdam Museum 2024