Heritage lessions: Growth City

Digitaal erfgoed voor de basisschool

Jesper kind Groeistad

Heritage lessions: Growth City

Maak erfgoedlessen extra leuk met het programma Groeistad! De basis van Groeistad is een digitale kaart van Amsterdam. Deze is gevuld met toegankelijke informatie over o.a. architectuur, kunst, bijzondere vondsten en de verschillende buurten. Door historische kaarten van het oude Amsterdam over de huidige plattegrond te leggen, ontstaan er bijzondere inkijkjes in het verleden. De leerlingen laten de kaart groeien door hun eigen foto’s, verhalen en routes toe te voegen. Zo wordt erfgoed opeens heel persoonlijk en boeiend!

De speelse manier waarop Groeistad ingezet wordt, zorgt voor meer betrokkenheid bij de kinderen. Ze leren volop over hun eigen leefomgeving en mogen zelf lekker aan de slag.

Basisscool

Leerlijn Erfgoed en Identiteit wordt onderdeel van Groeistad

Wij nemen het voortouw door een doorgaande leerlijn erfgoed en identiteit te ontwikkelen met partners in de stad. Dit vanuit de overtuiging dat door de geschiedenis en identiteit van Amsterdam tot leven te brengen, er meer zorg en begrip voor de stad ontstaat, én meer wederzijds begrip van inwoners onderling. De doorgaande leerlijn erfgoed en identiteit sluit naadloos aan op deze ontwikkeling.

In leerlijn gaat het niet alleen om de geschiedenis van de stad, maar ook over de erfenis van deze geschiedenis vandaag de dag. De (geschiedenis van) de eigen omgeving speelt een grote rol. Er wordt aansluiting gezocht bij het project Gedeelde geschiedenis.

Beoogde resultaten van de leerlijn zijn:

  • kennisvergroting van de stad
  • verbinding tussen leerlingen
  • de ontwikkeling van tools en skills om over identiteit uit te wisselen.

De leerlijn wordt in dialoog met instellingen ontwikkeld, en gaat live op 4 maart 2022.

71842567 2413031532107714 4587595224741576704 n

Praktische informatie

Groeistad is ontwikkeld door het Amsterdam Museum, ARCAM, Monumenten en Archeologie, het Stadsarchief en CBK Zuidoost.

Wil je meer weten over Groeistad of meteen aan de slag? Kijk dan op www.groeistad.nl of stuur een e-mail naar groeistad@amsterdammuseum.nl!