Continue This Thread events

Workshops, talks en speedtours

18 feb, 29 april en 3 sep
Amstel 51

IMG 3919

Een serie van threads

Samen met modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge presenteert het Amsterdam Museum de tentoonstelling Continue This Thread. In de tentoonstelling staat de kracht van handwerktechnieken centraal. Borduur samen met ons verder op de tentoonstelling en kom (op een van de) drie zaterdagen langs om te kijken, luisteren en te maken. Met een speedtour, workshops en een talk verkennen we tijdens de verschillende Threads samen met mode-erfgoedplatform Modemuze drie pijlers: healing, expressie en verbinding.

Thread #2 is uitverkocht
Foto door: Jaimy Gail
Foto door: Jaimy Gail

29 april | Thread #2: Naald en draad als matchmaker?

Deze editie is uitverkocht

Wereldwijd komen mensen samen om te handwerken. Niet alleen voor het uitwisselen van roddels en nieuwtjes, maar ook voor therapeutische gesprekken of om te borduren voor geliefdes. In Thread #2: Naald en draad als matchmaker? onderzoeken we hoe handwerk mensen dichter tot elkaar brengt.

Vind je match, of neem een potentiële mee, en leer meer over hoe (groeps)relaties worden ontdekt en onderhouden door handwerk. Leer hoe borduursels op gebedskleden zouden zorgen voor geluk in de liefde. En volg de workshop waar je naar elkaar toe kan breien (of misschien wel een derde laat aanhaken)?

Praktische informatie

Datum: 29 april
Tijd: 14.00 - 17.00 uur
Locatie:
Amsterdam Museum, Amstel 51
Voertaal:
Nederlands
Tickets:
deze editie is uitverkocht

UITVERKOCHT | Programma Thread #2: Naald en draad als matchmaker?

Talks
  • Hilde Cammel, conservator textiel, schepen en maritieme onderdelen bij het Zuiderzeemuseum
    Handwerktechnieken in streekdracht zeggen vaak iets over de leeftijd of de levensfase van de dragers. Zo ook zijn er ‘codes’ terug te vinden die aan konden geven of de drager getrouwd of nog ‘vrij’ is.
  • Kübra Terzi, freelance copywriter, strateeg en maker
    Kübra Terzi is de eigenaar van een bruidsschat, die voor een groot deel handgemaakt is door haar Turkse moeder. De schat staat traditioneel te wachten op haar trouwdag. Maar hoe traditioneel zal deze dag zijn? Ze komt vertellen over hoe deze traditie vandaag de dag voortleeft en verschillende vormen aanneemt in de Amsterdams Turkse gemeenschappen. Een doekje uit de schat is te zien in de tentoonstelling Continue This Thread.
  • Nnelg, artiest & Borre Akkersdijk (BYBORRE), mode- en textielontwerper
    Nnelg onderzocht zijn diepere motivaties als maker en stuitte daarbij op Adinkra symbolen uit de Ghanese Asante stam, waar zijn roots liggen. Een aantal van deze symbolen werden in een stof van BYBORRE gecombineerd met cijfers die voor de postcodes van Zuidoost staan, waar Nnelg opgroeide.
Meet de makers

Een bezoek aan Continue This Thread, waarbij mogelijkheid is om een aantal van de makers in de tentoonstelling te ontmoeten en vragen te stellen. Ontmoet Karim Adduchi, Tess van Zalinge en Giorgio Toppin (XHOSA).

Workshop

Steek je handen uit de mouwen tijdens een workshop door Queer Needlework Circle.

Foto door: Jaimy Gail
Foto door: Jaimy Gail

Vorige editie

Op zaterdag 18 februari vond Thread #1 Naald en draad al medicijn plaats.

In tijden van conflict, eenzaamheid en rouw kan handwerk voor veel mensen een uitlaatklep zijn. De herhaaldelijke handelingen geven een gevoel van rust en de zogenoemde 'breitherapie' laat gelukshormonen vrij, denk aan dopamine. Kunnen we handwerk als medicijn voorschrijven? In Thread #1 verkennen we de helende krachten van handwerk. Van lezingen door Indiase 'kledingchirurgen' (Rafoogars live vanuit India) tot aan een spa-ervaring van de Feministische Handwerk Partij waarin je uitgenodigd wordt mindfull te repareren.

Sprekers waren oa: Lipika Bansal, Charlotte Boudestein, Roberto Luis Martins en Quita Schabracq.

Campagnebeeld Continue This Thread
Campagnebeeld Continue This Thread

Over Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge

De Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge kregen in de afgelopen jaren veel naamsbekendheid met hun ontwerpen geïnspireerd op historische en streekgebonden handwerktechnieken. Met duurzame collecties als ‘natuurlijk’ (Van Zalinge, 2022) en community-projecten als de ‘Social [Distancing] Fabric’ (Adduchi en The World Makers, 2021) bieden beide modeontwerpers duurzamere en innovatieve visies op het gebied van ambacht, design en co-creatie.

Het Amsterdam Museum maakt samen met Adduchi en Van Zalinge als gastcuratoren een nieuwe tentoonstelling: Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge. Te zien vanaf vrijdag 17 februari tot en met zondag 3 september 2023 aan de Amstel.