Gespreksstof Archives of the mind: De vliegramp

Vertoning Een Gat In Mijn Hart bij Imagine IC

30 maart 2023

Archives of the mind

Imagine IC X Omroep Zwart X Amsterdam Museum

Graag nodigen we je uit voor de vertoning van de documentaire Een gat in mijn hart (Omroep Zwart, 2022) met een nagesprek op donderdag 30 maart bij Imagine IC. Deze speciale editie van de Gespreksstof-reeks wordt georganiseerd door Imagine IC in samenwerking met Omroep Zwart en het Amsterdam Museum.

Programma

De vliegramp heeft voor velen diepgewortelde emoties nagelaten. Hoe kunnen we daar in ons werk zorgvuldig mee omgaan? Hoe leggen we dit vast in film, maar ook in erfgoedcollecties? Hoe blijven we hier het gesprek over voeren, zodat we het gezamenlijk kunnen verwerken en het in ons collectieve geheugen een plek krijgt? Over deze vragen en meer zullen we deze avond in gesprek gaan.

Met Akwasi O. Ansah (scenario Een Gat in mijn hart), Olivier S. Garcia (regie Een gat in mijn hart), Jules Rijssen (verzamelnetwerker Imagine IC) en Gonca Yalçıner (Manager Educatie & Participatie Amsterdam Museum).

Deze avond is tevens de finissage van de tentoonstelling Diepgeworteld. Nalatenschap van 30 jaar Bijlmervliegramp bij Imagine IC.

Programma
  • 17.00 uur - Inloop met mogelijkheid de tentoonstelling Diep Geworteld. Nalatenschap van 30 jaar Bijlmervliegramp te bezoeken
  • 18.15 uur - Welkom door Daniëlle Kuijten, directeur Imagine IC
  • 18.20 uur - Vertoning Documentaire Een gat in mijn hart (2022)
    Akwasi was 4 jaar toen hij een vliegtuig zag neerstorten op de flat aan de overkant. Dertig jaar later begint hij een zoektocht naar het gat dat achterbleef in de harten van alle kinderen die destijds ooggetuigen van de vliegramp in de Bijlmer waren. Samen met zijn lotgenoten gaat Akwasi de confrontatie met hun gedeeld trauma aan.
  • 19.00 uur - Gespreksstof Archives of the Mind: de vliegramp
  • 19.45 uur - Borrel in Atrium
  • 20.30 uur - Einde

Voor dit programma zijn Young Reporters van SaltoTV uitgenodigd een reportage te maken van deze afsluitende bijeenkomst van de tentoonstelling.

Aanmelden via: info@imagineic.nl ovv 30 maart

Brokstuk Boeing 747-vrachtvliegtuig El Al 1992.
Brokstuk Boeing 747-vrachtvliegtuig El Al 1992.

30 jaar Bijlmervliegramp - Herdenken in generaties

In het Amsterdam Museum is momenteel de tentoonstelling 30 Bijlmervliegramp - Herdenken in generaties te zien. In deze twee editie van Collecting the City is een van de thema's de vliegtuigramp die plaatsvond in de Bijlmer. Op 4 oktober 2022 is het precies dertig jaar geleden dat een Boeing 747 van luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Een ingrijpende gebeurtenis die veel mensen vandaag nog steeds met zich meedragen. De expositie geeft het gevoel dat Amsterdammers bij de ramp hebben weer. Hoe herdenken zij? En op welke manier verwerken verschillende generaties dit trauma?