Tickets
Op zondag 16 oktober van 11.30 - 12.30 uur, geeft Bianca Maasdamme een rondleiding door de tentoonstelling 'De Maasdamme Collectie'. Deze tour is in samenwerking met Black Achievement Month.

Rondleiding door Bianca Maasdamme
Praktische informatie
- Datum: zondag 16 oktober
- Tijd: 11.30 - 12.30 uur
- Locatie: Amsterdam Museum, Amstel 51
- Prijs: gratis toegankelijk bij een geldig entreebewijs (LET OP: je komt in de omgeving van de Hermitage)
- Voertaal: Nederlands

Bianca Maasdamme over haar tante Rita Maasdamme
Tot mijn 10de heb ik in Amsterdam gewoond. In een hele gewone nieuwbouwwijk met flatgebouwen groeide ik op als meisje met Surinaamse roots. Mijn vader op Aruba geboren, net als zijn broer en zussen, uit Surinaamse ouders. Mijn moeder uit Brabant. Onze hele Surinaamse familie woonde in Amsterdam. Iedere zaterdag waren we bij oma en opa én tante Rita. Jaren was ik enig kleinkind en ook het eerste ‘petekind’ van tante Rita. Tante Rita gaf les op school, en ik mocht wel eens mee. Ik kan me dat gevoel nog herinneren, het voelde heel speciaal. Tante Rita sprak altijd vol liefde over haar school en haar leerlingen. Nu, terwijl ze er al een paar jaar niet meer is, horen we nog steeds dat die liefde wederzijds is. ‘Juf Rita’. Voor mij, en voor heel veel anderen: tante Rita.
We deden veel met tante Rita, we knutselden erop los en we gingen er vaak op uit. Op ontdekking. Tante Rita had een prachtige vorm van nieuwsgierigheid.
En toen was het 7 juli 1975 en emigreerden we als gezin. De rest van de familie bleef in Nederland. We zagen elkaar nog wel regelmatig, zeker tante Rita was reislustig én nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar de ander. En een enorm familiemens. Acht jaar later kwam ik alleen terug naar Nederland. Er stond een familielid op Schiphol: tante Rita.

Ik ging in Leiden studeren en tante Rita hielp met schilderen, met meubels, met boodschappen en de eerste nacht in mijn nieuwe studentenkamer bleef ze slapen. Toen ze de volgende dag wegging moest ik echt iets wegslikken. Nu was ik op mezelf, een Antilliaans/Curaçaos/Surinaams/Amsterdams meisje in Leiden.
Tante Rita en ik hadden veel gesprekken over onze ‘roots’. We hielden van die gezamenlijke geschiedenis. Toen ze arbeidsongeschikt werd en begon aan de prachtige poppenverzameling vertelde altijd de verhalen rondom de poppen. Geschiedenis kwam tot leven. We hadden het ook wel eens over wat de geschiedenis voor invloed heeft op het leven nu. Ik studeerde Bestuurskunde en was geïnteresseerd in besluitvormings- en beïnvloedingsprocessen. Ik praatte bijna niet over mijn studie met de familie. En toch kan ik jaren later zien dat onze interesses elkaar raakten.
Vanuit de kennis die ik opdeed adviseerde ik tante Rita om een stichting op te richten voor haar erfgoed. Zo ontstond Surantaru. Een stichting die toen en nu bestaat uit familieleden die samen het prachtige erfgoed beheren. Ik ben dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag leveren en dat ik ook in mijn dagelijks werk, als adviseur op het gebied van Diversiteit en Inclusie, de verbinding met de nalatenschap van tante Rita zo goed voel.