Tulpfestival 2023

Huis Willet-Holthuysen

April
Huis Willet-Holthuysen

K BC 01435 017

Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen

Een keer per jaar rond april staat de tuin van het 17de-eeuws grachtenpand Huis Willet-Holthuysen prachtig in bloei met onder andere historische tulpen. Tulpen die daadwerkelijk uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen komen. Het dubbele herenhuis aan de Herengracht heeft veel kamers met historische interieurs en er zijn salons in Neo-Lodewijk XVI-stijl.

Krijg nu 50% korting op je entreebewijs voor het gehele huis inclusief tuin. Bestel je tickets via onderstaande knop en gebruik de promocode Tulp23 voor de korting.

JLM05662

Barokke symmetrische tuin

Het huis ontleent zijn naam aan het echtpaar dat hier eind 19e eeuw woonde: Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Zij verzamelden veel kunst en objecten en en lieten het interieur vormgeven naar hun eigen smaak. Na de dood van het echtpaar in 1895 schonken zij het huis en collectie aan de stad Amsterdam, met de bedoeling dat het een museum zou worden.

De vroeg achttiende-eeuwse tuinontwerpen van de Franse architect Daniël Marot hebben als inspiratiebron gediend voor de huidige tuin. De sierlijke symmetrische patronen en gesnoeide hagen en bomen verwijzen naar de barokke tuinen voor grachtenhuizen en buitenplaatsen. Vandaag de dag is het een van de weinige formele tuinen in de Amsterdamse binnenstad.

Bloemen Huis Willet-Holthuysen
Bloemen Huis Willet-Holthuysen

Historische tulpen

In de tuin bloeien enkele, dubbele en geveerde tulpen, effen, gevlamde en gestreepte tulpen, enkele, dubbele en trosnarcissen, oranje en gele keizerskronen, blauwe druifjes en hyacinten. De bloeiperiode loopt van eind maart tot half mei.

Ook dit jaar staan weer historische tulpen centraal uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen: ‘Duc van Tol Scarlet’ (1850) rood, ‘Julia Farnese’ (1853) roodwit gevlamd, ‘Clara Butt’ (1889) roze, ‘Greuze’ (1891) paars met rood, en ‘Prinses Elisabeth’ (1898) roze.

Willet holthuysen

Huis Willet-Holthuysen

Adres
Herengracht 605
1017 CE Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.