Maak het museum mogelijk
Bijna vijftig jaar geleden, bij de viering van het 700-jarig jubileum van de stad Amsterdam, opende het Amsterdam Museum zijn deuren in het voormalige Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. Sindsdien maakten miljoenen mensen er kennis met de stadscultuur en de collectie van Amsterdam. Jong en oud ontdekten de vele verhalen over de stad en de Amsterdammers van toen en nu.
Een nieuw museum voor de stad
Om het museum toegankelijker en zichtbaarder te maken voor en in de stad, werken we momenteel samen met de gemeente Amsterdam en Neutelings Riedijk Architecten aan de renovatie en uitbreiding van onze hoofdlocatie in het Burgerweeshuis in de Kalverstraat – op te leveren rond 2025 ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad. Dit nieuwe hoofdstuk in de biografie van dit historische complex zal het gebouw openen voor meer bewoners en bezoekers van Amsterdam. Zowel overdag als ‘s avonds bieden we een multifunctionele en dynamische ruimte om te reflecteren, programmeren, verbinden en ervaren. De verhalen uit superdivers en meerstemmig Amsterdam – bezien vanuit verleden, heden en toekomst – staan centraal.
Stadsmuseum van de toekomst
Het ontwerp van architecten Neutelings Riedijk Architecten is gebaseerd op vier uitgangspunten: ruimte voor collectie en publiek, toegankelijkheid, zichtbaarheid en verduurzaming. Het museum is sinds 1975 gevestigd in het voormalige Burgerweeshuis aan de Kalverstraat. De locatie in het hart van de binnenstad en de rijke geschiedenis van het monument maken het de ideale plek voor het Amsterdam Museum. Om ook voor de komende generaties de museale ambities hier waar te kunnen maken, zijn verbeteringen op de vier genoemde punten hard nodig. Er komen grotere museumzalen met meer ruimte voor de collectie, tijdelijke presentaties en educatie. De nieuwe goed uitgeruste multifunctionele werk- en ontvangstruimtes en een auditorium die er komen zijn geschikt voor debat, workshops en onderwijs. Het gebouw krijgt een duidelijk museaal parcours dat toegang geeft tot alle delen, ook de monumentale zoals het historische authentieke gewelf – dat nu niet toegankelijk is voor publiek - en de Regentenkamer. Het ontwerp voorziet in een vanzelfsprekende routing met een begin, midden en einde. Bovendien wordt het museum van boven tot onder, optimaal toegankelijk voor iedereen. Ook voor de bezoekers met een fysieke beperking. Op het gebied van daglicht, klimaat en duurzaamheid maken we ook forse moderniseringsslagen. Zo wordt een gesloten monument een open museum, klaar voor de toekomst.
Meedoen op maat
Het nieuwe Amsterdam Museum is er straks voor iedereen die zich verbonden voelt met de stad Amsterdam. Maar wij kunnen dit niet realiseren zonder uw steun. Ons doel is helder. Voor de realisatie van het stadsmuseum van de toekomst is € 15 miljoen nodig. Iedereen kan ons daarbij helpen: overheden, fondsen, stichtingen, bedrijven en particulieren. En elke ondersteuning is zeer welkom, groot of klein. Want een investering in de renovatie van het Amsterdam Museum, op deze bijzondere locatie, is een investering in de toekomst van onze stad. We bespreken graag de mogelijkheden om met uw bijdrage blijvend impact te geven en hoe we u mogen bedanken.
Meer weten? Neem dan contact op met Marije Fokkema, Manager Development, via m.fokkema@amsterdammuseum.nl of bel naar +31205231721. We ontmoeten u graag.