Een gesprek over veerkracht in patchwork
Op vrijdag 5 mei opent stijlantropoloog Carmen Hogg een gesprek over veerkracht in patchwork. We zoomen in op het verhaal achter de bevrijdingsrok en hoe handwerktechniek ons kan samenbrengen en doen samenwerken. Maar ook om stil te staan bij het feit dat in vrijheid leven vandaag de dag geen gegeven is. Met curator mode en populaire cultuur Roberto Luis Martins, ontwerper Tess van Zalinge en Mansoureh Shojaee initiatiefnemer van The Iranian Womens Movement Museum.
Borduren, patchwork en breien: het zijn eeuwenoude technieken waar veel mensen kracht uit putten. In tijden van conflict, van rouw, van verzet maar ook in momenten van blijdschap. Het toepassen van handwerktechnieken brengt al eeuwenlang mensen samen en biedt handvatten voor het uiten en verwerken van gevoelens.
Voertaal: Nederlands en Engels

De bevrijdingsrok
Een rok die symbool zou staan voor de wederopbouw van Nederland en het verwerken van persoonlijke oorlogservaringen. Initiatiefnemer en verzetsstrijder Mies Boissevain-van Lennep riep vrouwen in Nederland op om een Bevrijdingsrok te maken: een patchworkrok gemaakt uit resten van oude kleding en borduursels met symbolische betekenissen. Zo maakte Renetta Grabandt deze rok, die ze droeg tijdens de grote rokkenoptocht in 1948 ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina.
Om de symboliek te versterken, werd er ook een nationaal feestroklied geschreven en gezongen:
[...]
‘Eenheid in veelheid van lijnen en kleuren, Vormt met uw rok het saamhorig verband, In het geheel van historisch gebeuren, Tooit het ontwerp met Uw hart en Uw hand.
Stempelt Uw rok met het merk Uwer dagen, Voert dat wat was en wat is in Uw Vaan. Heden-Verleden, blijmoedig gedragen, Sierre Uw kleed, uw gezin, Uw bestaan.’

Sprekers
Tess van Zalinge (1989) ontwerpt op de grens van couture en ready-to-wear met veel aandacht voor vakmanschap, sculpturale vormen en duurzaamheid. Ze heeft een fascinatie voor Nederlands erfgoed en haalt veel inspiratie uit ambachtelijke streekdrachtkennis en -technieken. Door bijna uitsluitend ongebruikte designersstoffen – ook wel deadstock – te gebruiken, toont ze in haar collecties hoe mode ook duurzamer kan.
Mansoureh Shojaee (1958), guest researcher in the social sciences department of the VUA, is een vooraanstaande vrouwenrechtenactiviste en auteur uit Iran. Ze is één van de leiders van de Iranian Women’s Rights Movement en werkt momenteel vanuit Nederland, waar ze professor is aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast initieerde Shojaee de Iranian Women’s Movement Museum (IRWMM). Dit onderzoeksproject verzamelt en conserveert de sociale, culturele, politieke en artistieke geschiedenis van Iranese vrouwen.
Roberto Luis Martins (1994) is sinds 2021 curator Mode en Populaire Cultuur bij het Amsterdam Museum. Zijn focus ligt op co-creatie met diverse community's en op het benaderen van mode en stijl vanuit een hedendaagse sociaal-maatschappelijke lens. Hiervoor werkte Roberto als curator bij musea als Wereldmuseum Rotterdam, Museum Arnhem, Museum Volkenkunde, en online mode-erfgoedplatform Modemuze.
Carmen Hogg (moderator) - Carmen (MSc) is een stijlantropoloog, content creator en schrijver. Volgens Carmen is stijl een visuele expressie van identiteit; het zegt niet alleen iets over wie we zijn, maar ook over met wie we ons identificeren. De basis van haar werk ligt vaak in haar onderzoek naar mode in populaire cultuur. In al haar werk belicht ze merken en personen die haar inspireren aan een groter (internationaal) publiek. Carmens werk werd reeds gepubliceerd in i-D, Marie Claire, ModeMuze, Complex, OneWorld, Patta en Dazed. Daarnaast is ze vaak te zien als host, geef ze gastcolleges en neemt ze deel aan paneldiscussies.
Praktiche informatie
Datum: 5 mei
Tijd: 15.00-16.30 uur
Kosten: 7.50 euro
Voertaal: Nederlands en Engels

Continue This Thread
Borduren, breien, en haken: technieken van vroeger? Dit ambachtelijk handwerk vindt de weg terug op de catwalk, in het straatbeeld en op sociale media. Het verbindt, geeft kracht en helpt bij het uiten van emoties. In Continue This Thread verkennen Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge als gastcuratoren de kracht van handwerk. Vanuit hun eigen visie maken ze verbindingen tussen de collectie van het Amsterdam Museum, werk van makers uit de stad en vullen deze aan met eigen creaties.