Stage Onderzoek en Publicaties

Vacature per 1 maart 2023

24 uur per week

Amsterdam Museum aan de Amstel Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

Het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum is hét stadsmuseum van Amsterdam en vertelt het verhaal van de stad: over toen, nu en straks. We brengen inzicht, verwondering en verbinding tot stand bij bezoekers en bewoners. Dat doen we met tentoonstellingen, publieksprogramma’s, publicaties en andere projecten, zowel in onze musea als online. Innovatie, gastvrijheid, diversiteit, participatie, samenwerking en kennisdeling staan bij ons hoog in het vaandel.

Voor de komende jaren heeft het Amsterdam Museum een ambitieuze agenda met grote en innovatieve projecten. Zo werken we, samen met de Gemeente Amsterdam, aan de voorbereiding van de grootschalige renovatie van onze hoofdlocatie aan de Kalverstraat, spraakmakende tentoonstellingen in ons tijdelijke onderkomen in de Hermitage Amsterdam, en innovatieve museale projecten zoals de broadcasting van onze publieksprogrammering en onze langlopende programmalijnen Collecting the City en New Narratives.

De vacature

Jouw rol

Als stagiair onderzoek en publicaties stagiair help je met het toegankelijk maken van onderzoek en verdieping voor verschillende (museum)publieken. Daarbij geef je ondersteuning aan lopende onderzoeken en publicatieprojecten. Denk daarbij o.a. het Amsterdam Museum Journal, het open access online wetenschappelijke platform van het museum dat in 2023 wordt gelanceerd, diverse boeken, zaalteksten en catalogi.

Taken bestaan uit het uitwerken van publicatieplannen, het doen van voorbereidende onderzoeken, het onderhouden van contact met auteurs en uitgevers, en het schrijven en redigeren van diverse teksten. Daarnaast zul je meehelpen met het organiseren en begeleiden van bijeenkomsten en onderzoekevenementen.

Waar zijn we naar op zoek?

Ben je enthousiast om als stagiair de slag te gaan en voldoe je aan onderstaande eisen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Je hebt een WO werk- en denkniveau en studeert bij voorkeur in de richting van Communicatie, Taalbeheersing, Tekst, Redactie, Editing, Schrijven;
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed, zowel in woord als geschrift.
 • Je hebt een sterke pen en bent moeiteloos in staat verschillende tekstsoorten te schrijven en redigeren;
 • Je hebt affiniteit met kunst, cultuur en maatschappij en de stad Amsterdam;
 • Je bent woonachtig in (de omgeving van) Amsterdam.
Jouw competenties
 • Proactief en resultaatgericht
 • Sterk in communicatie
 • Kritisch en nieuwsgierig
 • Faciliterend en ondersteunend
 • Flexibel en stressbestendig
 • Verbindend
Ons aanbod
 • Een dynamische en inspirerende werkomgeving met gedreven collega’s;
 • Ruimte voor de inbreng van eigen ideeën en eigen initiatief;
 • Ruimte om jezelf verder te ontwikkelen;
 • Een stageovereenkomst voor bepaalde tijd (5 maanden) voor 28 uur per week;
 • Een passende stagevergoeding;
 • Een fijne werkplek aan de Herengracht;
 • Onbeperkte vrije toegang tot onze museale locaties aan Amstel 51 en Huis Willet-Holthuysen.
Hoe kun je reageren?

Ben je geïnteresseerd in deze functie? Beantwoord dan de onderstaande vragen in maximaal 300 woorden per vraag. Het is niet nodig om een motivatiebrief en cv mee te sturen. Zodoende beoordelen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk.

1) Wat motiveert je om te reageren op deze stagevacature bij het Amsterdam Museum?
2) Waaruit blijkt jouw expertise en vaardigheden op het gebied van taal en communicatie?
3) Beschrijf een relevant (studie)project waarin je een inhoudelijke rol hebt vervuld. Wat was jouw rol en hoe heb je dit aangepakt?
4) Beschrijf een relevant (studie)project waarin je een faciliterende rol hebt vervuld. Wat was jouw rol en hoe heb je dit aangepakt?
Graag ontvangen we naast je antwoorden je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

Laten we kennismaken!

Als je belangstelling hebt, nodigen wij je uit te reageren en je antwoorden uiterlijk vóór 13 februari 2023 te sturen naar Emma van Bijnen (e.vanbijnen@amsterdammuseum.nl) o.v.v. ‘Sollicitatie Stage Onderzoek & Publicaties’. Mocht je inhoudelijke vragen hebben, mail die dan ook naar het bovenstaande adres.
Het Amsterdam Museum onderschrijft de Code Diversiteit & Inclusie en wil nadrukkelijk een diverse en inclusieve organisatie zijn. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers inzet om toonaangevende resultaten te halen voor de stad. Talent als basis, diversiteit als kracht. We streven ernaar dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam met al haar aanwezige verschillen. Vacatures staan open voor iedereen, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.