New Narratives Tour: Tarim Flach

Koloniale Verhalen: Work in Progress

29 mei 2022 om 11.30 - 12.30
Amsterdam Museum aan de Amstel

Rariteitekabinet

New Narratives Tour: Tarim Flach

Op zondag 29 mei van 11.30 - 12.30 uur, geeft Tarim Flach een dekoloniale rondleiding door de tentoonstelling 'Koloniale Verhalen. Work in Progress' dat nu te zien is ons museum.

Tijdens deze New Narratives Tour zal Tarim zijn reflecties op dekolonialiteit in de omgang met erfgoed met ons delen. New Narratives is een programmalijn van het Amsterdam Museum waarbij we gasten van buiten het museum uitnodigen om te reflecteren op de tentoonstellingen en collectie van het museum.

Wie is Tarim Flach?

Tarim Flach wordt gedreven door vraagstukken omtrent erfgoed. Als student antropologie, erfgoed, en memory studies, heeft hij vanaf 2014 met collectief activisme, workshops en publiek spreken geprobeerd bij te dragen aan de erkenning van de invloeden van kolonialisme op hedendaagse machtsverhoudingen.

Ondertussen heeft Tarim (voor nu) de academie te verlaten. Hij verdiept zich nu in de anti-koloniale strijd die al eeuwen wordt gevoerd door middel van Afro-Atlantische ritmes. Hij heeft interesse in technologieën die gebruikt kunnen worden om informatie te communiceren of juist te verhullen voor specifieke publieken. Zo worden een geografische kaart, of een muziek instrument bijvoorbeeld vaak gezien als een een neutraal object, overgeleverd aan de wil van een mens. Echter zijn dit beiden technologieën waarmee gewild of ongewild politieke ideeën mee worden gecommuniceerd.

Objecten luisteren, spreken, reageren - ze staan in relatie tot mensen en andere wezens. Wat wordt er gecommuniceerd, door wie, met wie, en waarom? Tarim heeft geleerd dat dit altijd politiek beladen vragen zijn - vragen die ook centraal staan de ontwikkeling van museum exhibities. Want erfgoed leeft, en speelt een fundamentele rol in de totstandkoming van de vele koloniale verhoudingen in onze hedendaagse wereld.