Snotneusje op de Dam

Uniek moment

5 mei, 12.45 - 15.45 uur
De Dam

Snotneusje web

Klein draaiorgel met een groot verhaal

Op 5 mei tijdens Bevrijdingsdag zal het Snotneusje, een orgel met een bijzonder heldenverhaal, te beluisteren zijn op de dam om 12:45, 13:45, 14:45, 15:30. Het Snotneusje is een collectiestuk van het Amsterdam Museum en is gewoonlijk te bewonderen in de tentoonstelling Panorama Amsterdam. Kom langs, bekijk en beluister de muziek uit dit orgel.

Dit is gratis toegankelijk.

Snotneusje web 2

Het Snotneusje

Op 7 mei 1945 was de Dam vol met blije Amsterdammers, samengestroomd om de Canadese bevrijders op te wachten. Uit het draaiorgel ‘Het Snotneusje’, gebouwd omstreeks 1935 door Fa. G. Perlee, klonk vrolijke muziek. Het feest werd echter omstreeks drie uur in de middag wreed verstoord toen onverwachts – de Duitsers hadden zich officieel al overgegeven - Duitse soldaten vanaf De Grote Club op de hoek van de Kalverstraat op de menigte begonnen te schieten. Paniek! Wie kon zocht een goed heenkomen, sommigen verschuilden zich achter het draaiorgel.

Tweeëndertig mensen vonden de dood, ruim honderd raakten gewond. Zonder ‘Het Snotneusje’ zouden er meer slachtoffers zijn gevallen. Nu drongen de kogels slechts in het draaiorgel. Bij een latere opknapbeurt zijn een paar van deze kogels teruggevonden. Deze ‘heldendaad’ heeft het kleine 48-toets draaiorgel een verdiende plaats gegeven in de collectie van het Amsterdam Museum.