Ode aan Zubrowka, de Muze van Club RoXY

Collecting the City #2

25 september 2022 t/m 21 mei 2023
Amsterdam Museum aan de Amstel

ZUBROWKA 3x2

Collecting the City #2: Ode aan Zubrowka

In de tweede editie van Collecting the City is een van de thema's Club RoXY. De iconische houseclub die een thuis was voor vele soorten mensen en in 1999 afbrandde. Cleo Campert was huisfotograaf en heeft in de jaren 80'en 90' veel gefotografeerd en gefilmd. In deze presentatie deelt ze haar herinneringen. In twee zalen toont Campert een ode aan Club RoXY en aan performing artist Zubrowka International.

Deze kleine tentoonstelling opent op 25 september en is onderdeel van het project Collecting the City. Dit project ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.

Zubrowka in RoXY door Cleo Campert
Zubrowka in RoXY door Cleo Campert

Herbeleving van Club RoXY

Heb je heimwee naar de iconische club óf ben je er nog nooit geweest? Dan is dit je kans. In een deel van de tentoonstelling herbeleef je met video’s en cassettes uit Campert haar eigen archief een van de eindeloze, wilde nachtfeesten vol creativiteit en zelfexpressie. De RoXY was een paradijselijk toevluchtsoord voor iedereen die wilde ontsnappen aan de grijze buitenwereld. Een silent disco haalt een microversie van de nachtclub naar het heden in het Amsterdam Museum.

Zubrowka, Collecting the City #2 tentoonstelling
Zubrowka, Collecting the City #2 tentoonstelling

De muze Zubrowka

De tweede installatie van Campert zoomt in op de mensen die Club RoXY tot zo’n uitzonderlijke plek maakten. En dan vooral performing artist Zubrowka. Een fotoreeks, troon en kijkdozen bieden een overzicht van haar flamboyante verschijningen en humorvolle optredens die de vrije geest van de discotheek belichaamden.

Club RoXY door de ogen van...

Elke week volgt een video waarin prominente figuren vanuit verschillende perspectieven terugkijken op club RoXY en de performances. Bekijk de hele videoreeks op ons YouTube-kanaal

BC 02200 50

Collecting the City #2

Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam.

Elk half jaar worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren. Zij hebben in totaal drie zalen tot hun beschikking.

Bekijk de andere kleine tentoonstellingen van Collecting the City #2
Amsterdam Museum aan de Amstel, Eva Bloem
Amsterdam Museum aan de Amstel, Eva Bloem

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.

Bereikbaarheid

Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Gemeente Amsterdam en Cleo Campert Fotografie.