The Perpetual Reverse Assimilation Project

Mini-expo Denzel Veerkamp

1 t/m 15 juni
Studio Panorama, Amstel 51

IMG 5507

Mini-expo Denzel Veerkamp

Tijdens Amsterdam Art Week geeft het Amsterdam Museum van 1 t/m 15 juni samen met modeontwerper Denzel Veerkamp (1996) de primeur van 'The Perpetual Reverse Assimilation Project' (2023). In deze reeks ontwerpen geeft het opkomend modetalent een voorproef van zijn nieuwe werk, geïnspireerd door de Afro-Surinaamse koto dracht.

Foto gemaakt door: Damayra van Dieijen
Foto gemaakt door: Damayra van Dieijen

De mini-expo

Van stijfsel experimenten tot aan collagetechnieken: Veerkamp omarmt het culturele erfgoed wat door vele generaties Surinamers is overgedragen. Dit door, samen met onderbelichte experts, te leren hoe klassieke Afro-Surinaamse kleding wordt gemaakt. In deze mini-expo deelt hij hoe zijn leerproces vertaald wordt naar uitgesproken, moderne interpretaties van klassieke drachten.

Daarnaast weerspiegelt hij hierin zijn Nederlands-Surinaamse achtergrond.

Beeld beschikbaar gesteld door Denzel Veerkamp
Beeld beschikbaar gesteld door Denzel Veerkamp

Denzel Veerkamp

Denzel Veerkamp studeerde vorig jaar af als modevormgever en maakte direct veelbelovende indrukken met zijn collectie ‘The Rebound Parley’ (2022). Na geselecteerd te worden als Lichting 2022 finalist maakte hij zijn runway debut tijdens Amsterdam Fashion Week 2022. Zijn collectie reisde daarna door naar Dutch Design Week 2022, Designblok Prague 2022 en internationale modemanifestatie FASHIONCLASH Festival.

Panorama Amsterdam, 2022. Foto gemaakt door Gert Jan van Rooij
Panorama Amsterdam, 2022. Foto gemaakt door Gert Jan van Rooij

Studio Panorama

Op het dak en in het hart van de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum vind je Studio Panorama. Op deze plek zijn steeds nieuwe presentaties te zien van kunstenaars, artiesten of collectieven. Op deze manier gaan ze de dialoog aan met de collectiepresentatie Panorama Amsterdam. Ze geven daarmee een nieuw, hedendaags perspectief op de objecten aan de wanden. Studio LA (Lorien Beijaert en Arna Mačkić) ontwierp een open ruimte met abstracte objecten en vormen, die makers kunnen gebruiken om hun werk te tonen en zich deze ruimte op hun eigen manier toe te eigenen. Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.