Koloniale Verhalen: Work in Progress
Het koloniaal verleden van ons land én dat van onze stad staan sinds een paar jaar flink in de belangstelling. Ook wij hechten belang aan een zorgvuldige blik op dit deel van de Amsterdamse geschiedenis.
Dat begint bij ons altijd met onderzoek. In dit geval naar de vele manieren waarop de stad en onze collectie nog altijd verknoopt zijn met dit complexe stuk geschiedenis. In de tentoonstelling Koloniale Verhalen delen we je de actuele opbrengst van dit onderzoek met de bezoekers.
Dat onderzoek heeft één centrale vraag: wat heeft het koloniaal verleden destijds betekend en wat betekent het nu voor de stad en voor ons als stadsmuseum? We stellen vragen als: hoe onderzoeken we het verleden? Welke verhalen zijn er? Welke verhalen zijn er niet? Welke terminologie gebruiken we? Welke rol kunnen hedendaagse kunstenaars spelen in dit onderzoek?
Samengesteld door: Inez Blanca van der Scheer, Maria Lamslag, Imara Limon

Wat is er te zien?
- Van portretten van slavenhandelaren tot foto’s van de Black Lives Matter-demonstraties in 2020.
- Van objecten van de VOC tot de recente excuses van de stad Amsterdam voor haar slavernijverleden.
- Van het schilderij Plantage Waterland (ca. 1706-8), een idyllisch beeld van een Surinaamse plantage waar de slavernij bewust niet op is afgebeeld, tot hedendaagse Keti Koti-vieringen.

Amsterdam Museum aan de Amstel
Adres
Amstel 51, Amsterdam
Openingstijden
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00.
Bereikbaarheid
Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).
Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.
Rondleiding Koloniale Verhalen
Hoewel het Amsterdam Museum geen typisch koloniale collectie heeft, wil het museum zorgvuldig omgaan met het koloniaal verleden van de stad. Hoe we dat doen komt aan bod tijdens deze rondleiding.
In deze rondleiding komen de vele verhalen waarop de stad is verknoopt met de koloniale geschiedenis en hoe dit te zien is in de collectie en in de museale praktijk aan bod. Er wordt besproken welke verhalen wel of juist niet vertegenwoordigd zijn. Hoe kunstenaars een rol kunnen spelen in het met een andere blik beschouwen van de collectie en hoe je de maatschappelijke ontwikkelingen van dit moment verzamelt. Reserveren is gewenst. Je kunt een rondleiding boeken door te mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl of te bellen naar 020-5231822. Per rondleiding kunnen maximaal 12 bezoekers deelnemen.